MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Kao da je bilo nekad

Bookmark

Data

Released 2008
Format Video
Vrsta Biografija
Dodano Petak, 02 Prosinac 2011
Žanr Biografija
Broj diskova 1
Edition date 2010
Država Srbija / Hrvatska
Etiketa Aquarius
Edition details Produkcija: PDV, Beograd, 2008.
Tags Ekatarina Velika

Review

Nastali na urušavanjima beogradskog novog vala, unijeli su artizam ispred gitarske egzotike toga vremena i nametnuli svoje viđenje rock-poezije. Ivica, Milan, Bojan i Margita te cijelo društvo koje ih je sporadično pratilo na njihovu putu pronašli su formulu za svježu krv i svježu kreativnu energiju u vrijeme kad su važni bendovi krenuli punom parom prema svojim padovima. Postojali su kao bend ukupno trinaest godina, izmijenili nekoliko postava i izdali sedam studijskih i tri koncertna albuma, obilježivši srbijansku pop/rock scenu osamdesetih i na prijelazu u devedesete. Tijekom postojanja, dva su člana same jezgre benda umrla. Do danas svijet su napustila i preostala dva ključna člana benda. Nitko nije ostavio potomke, samo slavnu, koliko i gorku priču. Tužnu. Generacijski bitnu. Nekoć, na samom početku, bili su Katarina II. Povijest yu-rocka boldirano ih je zabilježila kao Ekatarinu Veliku. EKV, za poštovatelje, prijatelje i sve one koji teže to postati.

Jedanipolsatni dokumentarac Dušana Vesića vrlo informativno koliko i emotivno donosi priču o bendu koji je na najpotresniji mogući način ušao u legendu prostora kojih je svojom pjesmaricom dotaknuo. Izvjesno predznanje, makar u natuknicama, doduše, treba imati za opušteno praćenje priče, ali film kroz četiri poglavlja centrirana svaki oko svoga tragičnog lika, prilično toplo i predano nudi svjedočanstvo o, naravno, ne samo protagonistima, već i o cijeloj jednoj sceni, glazbenoj eri, ali i, bar u naznakama, o kreativnoj filozofiji u rasponu od svojih vrhunaca do najčemernijih podanaka.

Kako to forma i predanost nalažu, film obiluje zanimljivim snimkama nastupa i isječcima iz intervjua s praktički svim akterima, pa i onim davno pokojnima, poput već gotovo dvadeset godina odsutnoga Ivice Vdovića Vda, sastavljajući mozaik dostojan visine svoga zadatka. Pritom su, sasvim prirodno, najdirljiviji i najupečatljiviji razgovori upravo s njima, a posebno s frontmenom i autorom Milanom Mladenovićem i klavijaturisticom Margitom Stefanović, kojoj je film i posvećen. Segment u kojem je Vesićevo djelo najtanje ujedno je i najdelikatnija dimenzija filma – podizanje cijele priče na razinu koja je u najavama i popratnom materijalu naznačena i zacrtana kao svojevrstan cilj. Tako sam i sam očekivao širi zamah koji će zagrabiti u dublja koliko i šira područja sagledavanja života i smrti, ljubavi i mržnje, "nas" i "njih", kreativnih procesa i autodestruktivnih katalizatora. Za uspješnost na tom aspektu trebalo je ipak malo oštrijeg fokusa i hrabrijeg zadiranja. No, i bez osobitih uspjeha u toj dimenziji, "Kao da je bilo nekad" sjajan je dokumentarac kojeg bi trebao pogledati svaki pop-konzument iz ove jezične grupacije, dok je za nostalgičare u pitanju obvezna lektira.

Glavna zamjerka samom izdanju je izostanak bilo kakvih dodataka. Kakav videospot, snimka bar dijela koncerta ili slično bila bi više nego dobrodošla.

 

Toni Matošin

Hits 1294

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42