MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Kolovoz 2011
Format Albumi
Vrsta Heavy metal
Dodano Subota, 05 Studeni 2011
Žanr Metal
Length 1:05:22
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2011
Država Germany
Etiketa Nuclear Blast
Catalog Number NB 2714-2
Edition details Datum objave: 26. 8. 2011. - Europa 13. 9. 2011. - SAD. Produkcija: Sascha Paeth
Tags

Review

Ovaj njemački power metal bend izdao je svoj deveti studijski album naziva Age of the Joker, što je čisto pristojan domet s obzirom da postoje od 1992., a nije zanemariv ni angažman jednog dijela benda na drugim projektima poput Avantasije ili pak, vratimo li se tek do dvije godine unatrag, snimanje 'live' DVD-a, brojni i više nego dobro prihvaćeni prošlogodišnji nastupi, te napokon snimanje novog videa i pripreme za europsku turneju koja je upravo u tijeku. Dakle, Edguy stvarno radi punom parom, što je na kraju rezultiralo i ovim najnovijim uratkom.

Edguy često u svojim pjesmama obrađuje metafizičke i ezoterične teme, a uvijek je prisutna i lagana doza humora; i sa ovim albumom nastavljaju takvu tradiciju, naime, dovoljno je obratiti pažnju na naziv, a zatim i na stripovsku stilizaciju omota albuma (što nije nikakva novost pogledamo li covere njihovih ranijih djela), a pažljivije slušanje tekstova pjesama ponegdje će nam otkriti ironičan, pa čak i pomalo sarkastičan stav prema životu, svijetu i ljubavi. To je očigledno pogledamo li i njihov video za uvodnu pjesmu i prvi singl s albuma izdan već u kolovozu - Robin Hood, koji na šaljiv način prezentira zgode i nezgode legendarnog engleskog junaka. Zanimljivost je da video verzija traje 5 minuta, a albumska verzija čak preko 8, te da je jednu od glavnih uloga odigrao poznati njemački komičar Bernhard Hoecker. Pjesma je melodična, ali dovoljno žestoka, pomalo 'maidenovska'. Impresivan intro, brza snažna gitara i upečatljiv refren čine narednu Nobody's Hero jednom od najkvalitetnijih pjesama na albumu.

Na Age of the Joker zamjetan je utjecaj osamdesetih, ponajviše u Breathe, Faces In The Darkness i u Two Out of Seven, koja ima zarazne rifove koji čak i podsjećaju na jedan tadašnji hit – Van Halenovu Why Can't This Be Love; ali pjesma je stvarno jedna od naj-catchy ovdje, sa pomalo duhovitim tekstom, pa ćemo joj svaku (nenamjernu) sličnost oprostiti. Slušatelju neće promaknuti ni povremena koketiranja sa bluesom (Pandora's Box), ali ono čime Age of the Joker zaista obiluje su moćne solaže, osobito u Rock of Cashel, The Arcane Guild i u Behind the Gates to Midnight World. Potonja balada traje gotovo 9 minuta i u sebi objedinjuje skladne promjene ritma, dramatičnost i eksplozivnost, a cijelo vrijeme varira na granici heavy metala i hard rocka. Vjerujem da malo koga može ostaviti ravnodušnim. Baladom su odlučili i zatvoriti ovaj album – Every Night Without You karakterizira suptilan intro, možda i previše suptilan za bend sa reputacijom jednoga od najpopularnijih na području power metala. U paketu sa ovakvom melodijom stižu i vrlo romantični stihovi, pa bi se s obzirom na sve, bez lažnog pretjerivanja, mogla čak uklopiti i u repertoar jednog Bon Jovija.

Dakle, u svih 11 pjesama koliko ih ima na albumu, ne nedostaje ni humora, ni emocija, ni stvaralačke strasti. Gitarist Jens Ludwig je potcjenjeni talenat koji zaslužuje daleko prestižniju svjetsku reputaciju, a Tobias Sammet još nas je jednom podsjetio na zavidan raspon svojeg vokala; s lakoćom i izdržljivošću izvodi zahtjevne  glazbene dionice, a uz to, napisao je stihove i muziku za sve pjesme sa albuma. Za kvalitetnu produkciju zaslužan je Sascha Paeth koji sa bendom surađuje već neko vrijeme.

Postava Edguya je stabilna, drže se zajedno od samih početaka (bubnjar Felix Bohnke i basist Tobias Exxel pridružili su im se nešto kasnije, a njihov odabir pokazao se pametnim potezom), pa je možda i u tome tajna njihove omiljenosti, kvalitetnog zvuka i savršenog međusobnog nadopunjavanja, što se osobito osjeća u njihovim koncertnim izvedbama.

Ipak, s obzirom na najave Tobiasa Sammeta, da će ovaj album biti njihov najjači do sada, grubo bi bilo reći da nije ispunio očekivanja, ali isto tako kvalitetom ne odstupa previše od svojih prethodnika. Isto tako, možda se neće previše svidjeti starijim fanovima naviklim na njihov izraziti power metal zvuk, s obzirom da je na ovom albumu zamjetan lagani zaokret prema hard rocku.

Srećom, ekipa iz Edguya je tek u svojim tridesetima, a s obzirom na njihovu svestranost, talenat i tempo kojim izdaju albume, ostavljaju nam nadu da ćemo ubuduće čuti i još bolja izdanja od ovog, koja bi ih možda mogla podići stepenicu više u njihovom zvijezdanom statusu.

Branka Kunstek

Hits 1299

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42