MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released 1981
Format Kompilacije
Vrsta / Singer-songwriter / Chamber Pop / Chanson
Dodano Četvrtak, 20 Studeni 2014
Žanr Pop
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2011
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 5961543
Edition details Snimano: Studio Jugoton, Zagreb i studio GRS, Milano, proljeće 1981.
Tags Croatia Records Reizdanje Jugoton Arsen Dedić

Review

Nakupilo se godina, ali ipak nisam toliko star da znam iz prve ruke. Dakle, ovako iz druge, koliko sam mogao tu i tamo pročitati i čuti, stvari su tada, prije nekih trideset-četrdeset godina, otprilike ovako išle: gramofonske ploče imale su svoju tiražu koja se nije nužno podebljavala u slučaju rasprodaje, a kako se studijska tehnologija razvijala, nije bila rijetkost da su se neki singlovi iznova snimali i objavljivali u novim vinilnim izdanjima. "Arsenal" je upravo jedna od takvih kompilacija – s vremenske distance naoko nepotrebna, ali svojevremeno sasvim sigurno vrijedna i dobrodošla, što za diskofile, što za one koji su zakasnili i ostali uskraćeni.

Arsen Dedić aktivno pjeva i sklada od daleke 1963. i od 1969., odnosno, albuma "Čovjek kao ja" nanizao je impozantan niz radova iz njemu svojstvene šansonjerske ladice, ali i glazbe za film i TV, djecu, klape i zborove i da ne nabrajam dalje područja u koja je zašao ovaj Krleža suvremene hrvatske glazbe. Takav opus svakako je zaslužio povremena pospremanja i katalogiziranja. "Arsenal" je objavljen 1981. i donio je ponovne, produkcijski podebljane i modernizirane snimke singlova nastalih u razdoblju od 1963. do 1976. Arsenovi najraniji radovi poput antologijskih "Kuća pored mora" i "Moderato cantabile" tako su dobili tretman već sasvim novoga doba kojem su na vratima opasno kucali sintesajzeri.

Ako je u svoje vrijeme ovakva kompilacija imala svrhu reanimacije (mada je organizam tih pjesama bio itekako zdrav) i diskofilskog pospremanja, trideset godina kasnije, osobito nakon podrobne antologije "Dobrotvorov dom" o kojoj sam imao čast i zadovoljstvo pisati prije par godina, njezina je opravdanost bitno smanjena. Pozdravljam svako reizdanje iz arhiva domaće glazbene proizvodnje, ali čini se kako je odabir "Arsenala" za takav tretman gotovo isključivo nostalgičarske naravi. U digitalno doba, uostalom, kompilacija od samo deset pjesama, odnosno, vinilnih četrdesetak minuta jedva da drži vodu i uz najspretnije biranu set-listu. "Arsenal" okuplja uistinu antologijske pjesme i njihove vrijedne modernizirane verzije, no preporučio bih ipak svakom tko se s Arsenom želi bolje upoznati bilo koju od "debljih" kompilacija ili regularne albume, a kao prijedlog Croatia Recordsu za reizdavanje progurao kao mnogo bitnije, primjerice, albume Haustora (odavno već zapelo na prvom albumu).

 

Toni Matošin

Hits 1314
Arsen Dedić Kompilacije Kronologija Suputnici » Suputnici

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma