MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Iz kapetanovog dnevnika


Bookmark

Data

Released Listopad 2019
Format Albumi
Vrsta / Jazz-rock / Contemporary Jazz / Progressive Rock / Jazz Fusion
Dodano Petak, 04 Listopad 2019
Žanr Jazz
Length 56:02
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2019
Država Hrvatska
Etiketa Dancing Bear
Catalog Number DBCD - 504
Edition details objavljeno: 4.10.2019.; producent: Toni Starešinić; snimljeno u Kramasonik i Lemon production studijima
Tags Dancing Bear Chui Toni Starešinić

Review

Chui više nema što kome dokazivati. Ovaj mali tročlani „lav“ (Chui na jeziku Swahili) prošao je u Zagrebu i Hrvatskoj - sve. Od ranih dana kada je Toni Starešinić s klavijaturama lutao po birtijama naše metropole sve do aranžmana s jazz orkestrom HRT-a, Chuijeva glazba je bila postojana. Bilo je samo pitanje trenutka kada će netko shvatiti kako je Chui (po mom mišljenju) najbolji domaći bend bez gitare i napokon ga kao takvog početi i cijeniti. Dame i gospodo nakon tri studijska i jednog kolaboracijskog, pred nama su najnoviji izvodi „Iz Kapetanovog Dnevnika“!

Osam kompozicija, od kojih jednu već poznajemo kao singl, od prve do zadnje sekunde beskompromisno, uz brojna gostovanja, dominantno i autoritativno pokazuju tko je u gradu gazda. Sjećam se kako sam prije nekoliko godina bio opčinjen njihovim „The Second Arrival“ koji je,za razliku od groznog istoimenog izdanja The Stone Rosesa, bio evanđelje boljih dana za jazz glazbu u Hrvatskoj. Zlobnici bi rekli kako Chui nije pravi jazz, i možda su u pravu. Chui je onaj najbolji fusion elektronike i jazza, gdje Toni na klavijaturama svira ohrabren i naslušan najbolje glazbe, dok mu sa strane Konrad Lovrenčić (Elemental, Kries) i Ivan Levačić (ABOP) prave društvo gotovo pa klupskim ritmovima uz koje glavom drmaju i oni najkonzervativniji.

Ovi dnevnici možda nisu najbolji rad Chuija, ali su svakako najsigurniji unosi u isti. Album je u svim segmentima izveden uz toliko samopouzdanja u to što se svira, da nema mjesta za nevjeru. Chui je poželjna udavača muškog roda za svako kvalitetno druženje sa samim sobom ili većim brojem ljudi koji žele odlijepiti na nešto drugačije. Svemirski uz „malj“ ili pak sanjivo uz remix Josipe Lisac i najljepšu baladu otpalom lišću „Tebi Putujem“ , Kapetanovi Dnevnici imaju ponešto za svakoga. Moja jedina malena zamjerka je to što je Chui malko „preravan“, kao da fali te spontane opuštenosti mišića uz koje bi sve skladbe do kraja „prodisale“. No i ovako školski precizni, Chui pišu domaću zadaću za čistu peticu.

Zaključno, ovaj album je logičan nastavak onoga što smo već znali. Srećom Tonijeva mašta ne poznaje granice pa su tako i mogućnosti svemirskih istraživanja neograničene. Uz jaka gostovanja (Josipa Lisac, Boris Štok itd) stvari samo dobivaju dodatni pečat izvrsnosti. Chui je mašina svjetskog glasa, koja je više no zrela da se otisne u Europu i pofajta s velikim dečkima žanra poput GoGo Penguin ili pak Portico. A sad me ispričajte idem otvoriti još koji put koji dnevnički unos.

Mislav Miličević

Hits 2258
Chui ovu glazbu « Chui ovu glazbu Chui Albumi Kronologija Zagreb - Berlin » Zagreb - Berlin

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji2Cellos se u rasprodanoj Areni


Kings of Convenience na tvrđavi sv.Mihovila


Pips, Chips & Videoclips na Šalati


Urban&4 na Sunčanoj strani Prisavlja


Hélène Grimaud nastupila na Ljubljanskom festivalu


Hladno pivo nastupilo u Karlovcu


Pixies na Zagrebačkom velesajmu


Kries dobro „izgorio“ u solinskoj Gradini


Vatra i Urban&4 na Danima piva


Richard Bona i „napolitanska mafija“ osvojili Makarsku


Švedski desant na Abbaziu


Tame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu