MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 1980
Format Albumi
Vrsta / Pop
Dodano Petak, 07 Studeni 2014
Žanr Pop
Length 34:47
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2011
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 5961536
Edition details Producent Ante Cetinić
Tags Meri Cetinić Croatia Records

Review

Za Meri Cetinić smatralo se da ima jedan  od najljepših i najupečatljivijih vokala stare države, bila je nešto kao danas Vanna, uz tu razliku što Vanna ima snažniji glas za kojeg je očito da je potekao iz drugog žanra (dance), dok je kod Meri kristalno jasno da proizlazi iz čistog, mekanog, romantičnog popa. Kao pjevačica bila je jedna od najpopularnijhi i najvećih zvijezda stare države, prodala je tone ploča, dobila jednako toliko priznanja itd. 

Dugo dugo vremena nisam ništa čula bitnoga o Meri Cetinić, tu i tamo pročitam da negdje nastupi, pojavi se na splitskom festivalu, 2006. je izdala čini mi se zadnji svoj album u jazz stilu, a zadnje što se blijedo sjećam bila je neka kontraverza zašto nije bila pozvana da nastupi na koncertu In Memoriam Đorđu Novkoviću 2008. i otpjeva jednu od njegovih skladbi. No, istinabog, Meri je toliko toga dala hrvatskoj glazbi, pogotovo onoj u dalmatinskoj regiji, da je ionako ne mora ništa više raditi (sumnjam da ne radi ništa).  

Meri je karijeru počela kao suosnivačica, vokal i klavijaturistica u grupi More, kultnom vokalno instumentalnom sastavu (nekada smo ih zvali VIS) iz Splita, no već nakon prvog albuma i velikog hita "More", Meri je kretala solo stopama te na kraju i otišla iz grupe s obzirom da je bilo jasno da je Meri prejak izvođač za grupu.
 

"Ja sam žena" je Merin drugi samostalan album, a prvi autorski i snimljen je u cijelosti pod paskom njenog brata Ante Cetinića u Nizozemskoj i u ono vrijeme 1980. zvučao je "vau". Golemi uspjeh koji je album polučio je gotov nevjerojatan gledajući s odmakom od 32 godine, pogotovo kada bismo baš išli secirati pjesme, no on je bio prvi takav - autorski upečatljiv i hrabar od ženskog izvođača.

Pjesme su ili lako pamtljive, vesele i poskočne iz klase "dobrog, pitkog popa" ili dojmljive balade u kojima je sve na svom mjestu: upečatljv vokal, tekst i glazba. Ovaj album je savršeni primjer pravog kvalitetnog popa i stila koji je nekad vladao na ovim prostorima.

Ipak, meni se ovaj nikad nije naročito sviđao iako mi je Meri bila najdraža pjevačica. Postoji i razlog za to. Nekad se nečija pop karijera mjerila singlicama i nastupima na festivalima, a ne albumima, oni su bili neke vrste nužnog zla. Ni vrijeme nije posebno promjenilo moju ocjenu o ovom albumu, i dalje mislim da je sljedeći "U prolazu" Merin bolji album, ali je vrijednost ovog pa i svih ostalih iz toga vremena preznačajana za razumijevanje razvoja modernog popa u nas.

Anastazija Vržina

Hits 837

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42