MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svibanj 2003
Format Albumi
Vrsta / Trip-hop / Electronica / Experimental Rock
Dodano Utorak, 04 Studeni 2014
Žanr Rock
Broj diskova 2
Edition date Srpanj 2012
Država Europe
Etiketa Parlophone
Catalog Number THINKX1
Edition details Produkcija: Ben Hiller, Norman Cook, William Orbit i Blur
Tags Parlophone Ben Hillier Blur William Orbit Norman Cook

Review

Dosegnuti vrhunac logički znači da nakon toga možeš samo nizbrdo. Naravno, uvijek ostaje ono pitanje što je uistinu vrhunac, ali i to vrijeme – vrlo brzo – p(r)okaže. Za Blur je tako "13" očito bio vrhunac – sve što je nabijeno i stisnuto u tih virtuoznih sat vremena iscrpilo je ono što je bend negdje podsvjesno zacrtao u svojoj odluci o osnivanju i statutu. Uostalom, sve ima i svoj rok trajanja kao i svaki fitilj svoju dužinu. Gitarist Graham Coxon tako je u ranoj fazi snimanja novog materijala odlučio isključiti se iz Blurovih pojačala, a sve zbog produbljenja jaza između njega i Damona Albarna. "Think Tank" tako je nužno postao igračka jednog novog benda. Ili, da budemo precizniji, jednoga čovjeka.

Albarn je, naime, kao frontmen i autor pjesama snažno vukao vodu na svoj mlin, a kako su mu nove zanimacije postali hip hop, plesna i afro glazba, Coxonov gitaristički senzibilitet nije nalazio prostora za sebe. U tim okolnostima, sve se zapravo svelo na Albarnovu samovolju i pokušaj da napravi red od svoga glazbenog nereda. "Think Tank" u tome tragično ne uspijeva, ispisujući svakom svojom minutom kroniku autorske dezorjentacije, nereda i pomanjkanja pravih, upotrebljivih ideja. Nafilan elektronikom sam-svoj-majstor prizvuka te prošaran jednom posve novom ritmikom koja je vrlo indikativno "vukla" na Albarnov sve bitniji usporedni projekt Gorillaz, album prvenstveno vapi za brižnošću u sastavljanju zvučne slike, za međuigrom svih članova benda, a u konačnici i za pravom pjesmom.

Za potrebe snimanja, a vjerojatno i za inspiracijom, poteglo se i do Maroka, pa su afrički ritmovi preuzimani i iz prve ruke, no baš se u tim naguravanjima i izgubilo mnogo one draži koju su imali dotadašnji Blurovi albumi. Gitarske pasaže i razigranost ritam-sekcije zamijenilo je tandrkanje po ProTools i sličnoj aparaturi i traženje pogodne melodije. Jedina pjesma koja nekako kroz sve te žice, kablove i poluge uspijeva isplivati kao punokrvna, dobra pjesma je "Out of Time", zajedno s još pokojim fragmentom "Ambulance", "Caravan" ili "Battery in Your Leg", jedine pjesme na albumu kojoj je Coxon dao svoj doprinos. "Think Tank" naposlijetku više dolikuje ionako dosadnoj i folirantskoj diskografiji Gorillaz, nego onoj matičnoga benda. Da je takav rasplet itko mogao predvidjeti nakon visova kojih se dotakao prethodni "13"… eh, pa nazovimo to sad nebitnim i nepotrebnim naklapanjem. 

"Think Tank", inače, u najnovijem izdanju dolazi u luksuznom redizajnu s dodatnim diskom prepunim B-strana singlova i rariteta iz tog razdoblja djelovanja benda, uključujući i pjesme na kojima je još svirao Coxon a koje nisu našle mjesto na albumu ("The Outsider", "Morricone" i "Some Glad Morning"). Kao i ostala ovogodišnja remasterirana izdanja, album je dostupan samostalno u 2CD ambalaži kao i u sklopu superluksuznog paketa "Blur 21" koji povodom dvadeset i jedne godine djelovanja okuplja sve albume benda i pregršt bonus materijala.

 

Toni Matošin

Hits 1516
13 « 13 Blur Albumi Kronologija All the People: Blur Live at Hyde Park 03 July 2009 » All the People: Blur Live at Hyde Park 03 July 2009

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Sjajan nastup Roberta Fonsece u Kerempuhu


Glenn Miller Orchestra u Lisinskom


Widowspeak u Močvari - sjajna večer indie glazbe


Glazbeni dox - od Ryuichija Sakamota do Nicka Cavea


Drito X - večer 2.


Drugi dan Rock Massacre Festa


Krcata prva večer desetog Drito festivala


Prvi dan Rock Massacre festa u grunge tonu


CHUIte i poCHUite kako su CHUI osvojili Split


ekstaza u Tvornici na promociji novoga albuma Jonathana


Brkovi potpisivali vinil u Dirty Old Shopu


Bajaga i Instruktori u Tvornici


Galerija fotografija: Ozric Tentacles i Silas & Saski


Finntroll, Metsatöll i Suotana u Vintageu


Galerija fotografija: Ljetno kino u klubu Sax!


Galerija fotografija: Gajnice vrište


Silovita nesebičnost Manntre


Jelusick u riječkom Pogonu kulture - Ima li nade za nas?


Jelusick u Tvornici kulture


Savršeno pakleno uz Savršene Marginalce u rasprodanom Vintageu