MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Ramones, američki bend

Bookmark

Data

Released 0000
Format Knjiga
Vrsta Biografija
Dodano Petak, 06 Svi 2011
Žanr Biografija
Edition date 2010
Država Hrvatska / SAD
Etiketa VBZ
Edition details Urednik: Aleksandar Dragaš / 236 stranica / Format: 15,5 x 23,5 cm / Meki uvez
Tags

Review

Dee Dee Ramone jednom je izjavio nekom nesretnom novinaru da je prva optimistična pjesma koju su napisali bila Now I wanna sniff some glue, a u 22 godine, koliko im je pubertet trajao, niti jednom nisu imali pjesmu koja je ušla na bilo koju top 30 ljestvicu.

Niti jedan od njihovih 14 studijskih albuma nije se bog zna kako prodavao, ali The Ramones su od dvijetisućitih na ovamo redovito drugi najutjecajniji rock bend u povijesti, obično ugodno smještenih između prvih The Beatles i trećih ili Beach Boys ili Velvet Underground. Ovisi tko bira.

Za bend kojemu je jedino originalni bubnjar živ ovo je posthumno zasluženo priznanje, a Jim Bessman, autor knjige Ramones, američki bend, hvata ih od 1974. do 1993. godine kada je izgledalo da će svirati dok god će na svijetu biti nafte i dokle god Johnnyjeva vojnička disciplina ide.

O međuljudskim odnosima, koji kad si u kombiju godinu dana nikad nisu sjajni, malo se piše i Bessman se daleko detaljnije fokusira na vrijeme su studiju i fan facts o idejama za pjesme te o Dee Deejevoj ulozi emotivnog momka osjetljive duše unutar benda koji je gitarist vojnički postrojio, dao im uniforme (traperice, kratke majice i kožne jakne) i žrtvovao osobni identitet u ime četvero nepostojeće združene braće. Niti to im nije pomoglo da prodru u mainstream.

Ramones

Teme o kojima su pjevali, plus malo lažnog koketiranja s nacizmom na početku, plus malo nesposobnosti izdavačkih kuća jer valjda nisu znali kuda bi s njima i kako bi ih plasirali doveli su do konstantnih nastupa sve do raspada. Bili su bend na cesti i bili su bend koji se ne mijenja jer „to nije ono što nijhovi obožavatelji žele“. Johnny je jako zamjerao Elvisu što je otišao u Vegas i radio od sebe drogiranu budalu umjesto da ostane faca za šačicu poštenih ljudi. Doduše, Johnny je zamjerao i Blondie što su uspjeli dok je Joey zamjerao Johnnyju što mu je oteo djevojku i oženio ju. Obojica su zamjerali Markyju što je svaki dan pijan i Dee Deeju što je svaki dan ušlagiran i  to na bilo kojem sranju. Dee Dee je pak zamjerao Johnnyju što je morao nositi jednu te istu frizuru i jednu te istu odjeću, a Ritchie Ramone je zamjerao svima ostalima što s njim ne dijele pare od majica i ostalog mercha. Jer je bio unajmljeni bubnjar.

Kao što vidiš, nije u kombiju uvijek bilo lako. Uostalom, pitaj Henry Rollinsa za iste stvari.

Pošto je knjiga autorizirana, a Bessman pristran i veliki fan, o toj povijesnoj otimačini Joeyjeve djevojke ne piše se puno. Rezultat je bio The KKK took my baby away koju je Johnny svirao iz večeri u večer iako je znao da ga ide.

Ne piše se niti o Dee Deejevoj karijeri muške kurve prije ulaska u bend niti je Dee Dee za potrebe knjige intervjuiran, ali zato je na Phila Spectora i njegove metode snimanja i mučenja potrošen koji uskličnik previše.

Knjiga nije loša i VBZ je to solidno priredio, a prevoditelj se u fusnotama čak i ispričava kad je fraza neprevodiva (poput The song Ramones the same; u stilu the song remains the same) i cijena od 6 kutija cigareta je sasvim u redu. Temeljna zamjerka je u samom pisanju i za potpuni pristup sastavu kojeg su gledali i John Lyndon i Joe Strummer pa osnovali bendove, treba još ubosti dokumentarac poput End of The Century ili Hey ho, Let`s Go: Story of The Ramones, najinformativniju od svih knjiga o likovima koji su dobili svoje ulice ili svoje vrste trilobita: mackenziurus johnnyi, mackenziurus deedeei, mackenziurus joeyi i mackenziurus ceejayi1.

Antonio Hadrović 1Trilobiti, (grč. trilobites - trorežnat) su najpoznatiji predstavnici podstabla Trilobitomorpha, a pripadaju člankonošcima. Imali su vidni sustavi i disali su na škrge. Umrli su prije punka, oko 251 milijun godina prije nove ere zajedno s još 20% ukupne populacije svih živih vrsta u tom trenutku na Zemlji. Na njihovo mjesto došli su  dinosauri.

Hits 676

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42