MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Politika


Bookmark

Data

Released Ožujak 2016
Format Albumi
Vrsta
Dodano Srijeda, 23 Ožujak 2016
Žanr Rock
Length 34:29
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2016
Država Slovenija / Hrvatska
Etiketa Moonlee Records / PDV Records
Catalog Number HMRL040
Edition details objavljeno: 14.3.2016.; snimano: svibanj-studeni 2015.; miks i mastering: Deni Krstev
Tags Moonlee Records Bernays Propaganda Deni Krstev

Review

Pored par iznimaka, u zadnje vrijeme nema puno politički svjesnih i angažiranih bendova, još manje kvalitetnih. Vjerojatno je zadnji najveći takav bio moćni, ideološki nabijeni Rage Against The Machine. Spojiti nešto što bi se kao electro/synth/new wave/indie/pop/post-punk/rock moglo svrstati u novi val retro elektronike, rocka i popa, s naglašenom društveno-političkom kritikom suvremenog zapadnog konzumerističkog i hedonističkog društva čini se još neobičnijim i rjeđim slučajem. Upravo je tako nešto napravio makedonski bend Bernays Propaganda na svom najnovijem i već četvrtom po redu studijskom albumu Politika.

U odnosu na prethodne uratke, Politika označava svojevrsni estetski obrat Barnays Propagande, ponajviše uzrokovan odlaskom bubnjara i basiste krajem 2014. godine. Preostali članovi benda, gitarist Vasko Atanasoski i vokalistica Kristina Gorovska, hrabro su se odlučili napraviti značajnu promjenu i umjesto klasičnog bubnjara uposliti Denija Krsteva koji je isprogramirao ritmove, obogatio zvučnu sliku semplovima i sintesajzerom. S druge strane, na mjesto basiste vratio se bivši član benda, Saša Pavlović.

Konačni produkt je tako u odnosu na prethodne manje-više lišen agresivnije, rockerske energije, smireniji je, transičniji, eteričniji, melankoličniji pa i aktualniji ako se uzme u obzir općeniti veliki povrat zvučnoj estetici 1980-ih u zadnjih nekoliko godina. Poput dobrog minimalističkog dizajna prednje strane omota koji je napravila sama pjevačica Kristina, kompozicije su harmonijski jednostavne, minimalističke, lako slušljive, melodične i pamtljive. Dodatnu interesantnost donosi i ponegdje spoj s „makedonskim“ ritmom i etno melodijskim elementima. Ono što je ostalo isto je odličan plesni groove koji se proteže cijelim albumom. Također, s obzirom da su snimanje, miks i mastering odrađeni u sobi novog člana, treba pohvaliti izvrsnu produkciju - svi su elementi koherentno i jasno posloženi tako da je užitak slušanja na nivou.

Ipak, dvije stvari, prema mom sudu, mogu se izdvojiti kao nedostaci. Prvo, tu su, kako da kažem, relativno tupe, dosadnjikave, predvidljive, jednolične i neinventivne vokalne melodije. Da me se krivo ne shvati, nisu u cijelosti loše, ispunjavaju svoju svrhu u kontekstu glazbene pozadine, a i vokal ima lijepu, zavodljivu boju, no nisu ni bolje od nekakvog monotonog prosjeka. Drugo, a to može biti povezano i s prvim, potencijalni je problem nerazumljivost poruke sadržane u stihovima svima onima koji ne govore makedonski. Dok s jedne strane neobičan spoj većinski zapadnjačke glazbe i istočnjačke naravi makedonskog jezika strancima može biti interesantan i egzotičan, s druge strane pjevanje na makedonskom lokalizira, hermetizira, tj. zatvara društveno-političku kritiku i poruku po kojoj je bend poznat. Taj problem, doduše, djelomično rješava prijevod riječi pjesama na engleski koji se može naći na njihovoj stranici na Bandcampu, barem što se tiče razumljivosti značenja, no istovremeno i naglašava problem prevodljivosti poezije iz jednog jezika na drugi. S obzirom na to i budući da razumijem tek nešto malo makedonskog, ne bih komentirao kvalitetu jezičnog izraza pjesama. Engleski prijevod pjesama, u svakom slučaju, ne ostavlja neki poseban dojam.

Bez obzira na određene nedostatke i mane, Politika je u konačnici simpatičan, živahan i lako slušljiv retro album dobrog plesnog groovea, odlične produkcije i tečnosti. U svakom slučaju, za bend označava korak naprijed prema nečem novom, svježem i neistraženom.

Ljubiša Prica

Hits 1224
My Personal Holiday « My Personal Holiday Bernays Propaganda Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42