MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2009
Format Albumi
Vrsta Rock / Indie / Indie rock / Dance
Dodano Ponedjeljak, 21 Veljača 2011
Žanr Indie
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2009
Država Makedonija
Etiketa Moonlee Records
Edition details Producent: Valentino Skenderovski / Datum objave: 06.03.2009.
Tags Bernays Propaganda Moonlee Records

Review

Direktno iz makedonskog undergrounda dolazi ovaj prilično zanimljiv bend, nazvan po utemeljitelju suvremenog koncepta odnosa s javnošću i poslovne propagande, odnosno, njegovom kapitalnom djelu. Logično, a što je sasvim jasno kad se sagleda društveno-politički angažman ovog post-punk kvarteta, naziv je vrlo ironičan i više nego namjeran, jer nevidljivo, ali itekako osjetno zlo koje je taj Freudov nećak proširio i, na neki način, utemeljio današnji beskrupulozni globalizacijski sustav sabiranja profita glavna je meta njihove lirike.

Bernays Propagandu sačinjavaju, na nezavisnoj makedonskoj sceni već neko vrijeme aktivni, gitarist Vasko Atanasoski, basist Saša Pavlović, bubnjar Džane Kuc i pjevačica Kristina Gorovska, a glazba slijedi post-punk estetiku s plesnim cjepivima i izraženim političkim stavovima i pozivima. Umjesto da, poput mnogih, svoj ideološki bijes zavijaju u hermetične i sporoprohodne glazbene teksture, oni glazbom prvenstveno tjeraju na ples. Ili, mogli bismo to nazvati, ples s glavom. Inspirirani glazbom u rasponu od Gang of Four, preko Fugazi do LCD Soundsystem, Bernays Propaganda svoj rad vide vrlo ozbiljno, a istovremeno se očito dobro zabavljajući.

U tom tridesetsedmominutnom kovitlacu plesa, rock energije i raspojasanog aktivizma, međutim, ipak je previše monotonije. Jer, nakon nekoliko uvodnih pjesama, sve se dalje čini više-manje odslušano, što nije rijedak slučaj s glazbom čija se lirika isuviše bazira na širokospektarskom socijalnom angažmanu (primjerice, koliko god bar dva od četiri albuma Rage Against the Machine snažni bili, „krasi“ ih opasno visok stupanj monotonije). Srećom, sviračko umijeće i hladno zavodljivi Kristinin vokal dovoljno često popravljaju tu opću zvučnu sliku da se album s lakoćom i užitkom odsluša od prve do zadnje pjesme. Negdje kroz sve te note i taktove jasan je entuzijazam cijele ekipe, čime zorno i ponosno obznanjuju kako je ovo prvijenac na kojem su dugo radili, odnosno, dugo ga pripremali i čekali, nakon pojavljivanja na brojnim kompilacijama i strpljivog taborenja na koncertnoj sceni.

Album prati prigodni grafički materijal koji efektno ironizira sve gadarije koje podrazumijeva suvremeni marketing, a uz CD ide i Kristinin 32-stranični esej o nasilju u suvremenom društvu. Po svemu sudeći, ovaj bend kreće ozbiljno, a, srećom, s dovoljno pameti i talenta da svoje ideje prospe bez mnogo ćoraka. Nije „Happiness Machines“ nikakvo remek-djelo, ali u pitanju je jako dobro odrađen, solidan album zdravog koncepta. A taj je da finom subverzijom koriste Bernaysovo oružje protiv ideja koje je njime usadio u poslovne principe danas već urušavajućeg svijeta.

 

Toni Matošin

Hits 645
Bernays Propaganda Albumi Kronologija My Personal Holiday » My Personal Holiday

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42