MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2018
Format Albumi
Vrsta Black Metal / Death metal
Dodano Četvrtak, 11 Listopad 2018
Žanr Metal
Length 46:32
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2018
Država EU
Etiketa Nuclear Blast
Catalog Number NB 4265-0
Edition details Datum objave: 5. listopada 2018.; Snimanje: 2018.
Tags Behemoth

Review

Svima nam je poznata ona stara priča. Svemoguće i sveznajuće biće koje sve može i sve zna smišlja nepotrebno kompliciran plan, gdje šalje samoga sebe u obliku svoga sina na put iskupljenja grešnog čovječanstva koje nije znalo upotrijebiti mozak i razlikovati što je dobro, a što loše, nego im se to moralo nacrtati na kamenim pločama u prethodnom nastavku priče. Nakon nekoliko avantura koje uključuju hod po vodi i jahanje na magarcu, pokaže se da jedini mogući način na koji to biće može pokazati ljubav jest smrt njega samoga kako bi iskupio sve ljude za njihove počinjene grijehe. Nakon dobro odrađene predstave s umiranjem, već nakon tri dana, vraća se junak naše priče iz mrtvih. U velikom obratu umjesto da nastavi sa svojim djelovanjem, odluči se povući u mirovinu u svoje nebesko odmaralište, a stvar prepušta svojim zemaljskim namjesnicima koji odluče zanemariti sve što je isti naložio i raditi po svome i za svoju korist. I evo, dvije tisuće godina kasnije, neki od nas mu još nisu oprostili za tu odluku, a metal je ovu priču posebno iskoristio za inspiraciju.

Behemoth je jedno od najvećih imena u metalu danas i opozicija organiziranim religijama te fascinacija okultnim im je stalna tematika. Popularnost je grupe neupitna i ona je utvrdila svoju reputaciju nizom kvalitetnih izdanja, visokom produkcijom svojih nastupa te stalnim angažmanom i jasnom vizijom frontmana grupe Adama “Nergala” Darskog u promociji grupe i metala općenito, ali i konstantnim trljanjem soli u ranu ekstremistima i crkvi u Poljskoj koja je spremna učiniti bilo što da bi prikazala Nergala kao neprijatelja broj jedan. Nakon odlično, od publike i kritike, primljenog prethodnog albuma “The Satanist”, jasno je bilo da bi svaki pokušaj kopiranja formule tog albuma neslavno propao. Srećom, novi album “I Loved You At Your Darkest” nije niti približno kopija, nego daljnje proširenje zvučnoga krajolika i već je na prvo slušanje očito da je album puno raznovrsniji od svoga prethodnika.

Dječji je zbor koji otvara album pjevajući “Jesus Christ, I forgive thee not!” zapravo klasični Behemoth. U svjetlu stalnih otkrića oko postupanja crkve s djecom širom svijeta, ovo je vrlo efektan način nabijanja čavala još dublje u to trulo meso i rijetko bi kojoj grupi uspjelo to izvesti na tako dramatičan način prozivajući upravo onoga odgovornoga za svoje predstavnike na ovome svijetu. Gdje si bio dok smo patili? Gdje je kazna za one kojima smo najviše vjerovali, a koji su nas najviše povrijedili? Ovaj se svojevrsni intro prelijeva u “Wolves ov Siberia” koja je jedna od najjednostavnijih pjesama grupe ikad. Tri minute furioznih rifova prožetih suptilnom orkestracijom i ne čudi što je pjesma odabrana za jedan od singlova s albuma. Sljedećih nekoliko pjesama donosi zaokret i ono što se može čuti jest odmak od death metal zvuka kojim su prethodni albumi bili natopljeni, a pjesme poput “God = Dog” i “Bartzabel” unose mnogo više melodije i atmosferičnih dijelova nego smo navikli čuti od grupe. Središnji dio albuma ide još dalje u maksimalizaciji slušljivosti i “If Crucifixion Was Not Enough…” te fantastična “Sabbath Mater” zarazne su himne koje će odlično funkcionirati uživo. Kraj albuma vraća određenu dozu agresivnosti i ponešto Batushkom inspirirana “Havohej Pantocrator”, “Rom 5:8” te “We Are The Next 1000 Years” gaze ono što je preostalo od ionako poljuljane reputacije prijetvornog Nazarećanina na ovome svijetu.

Produkcijski gledano, album dijeli isti moderni zvuk sa svojim prethodnikom. Orionov bas i Infernovi bubnjevi primjerno su naglašeni u miksu i uvelike doprinose tome velikome, bombastičnom zvuku koji grupa njeguje. Ponešto manje agresije na ovome albumu (ali ne i njeno odsustvo) jest uvjetovano trenutnim stanjem Nergalovog uma i dok je “The Satanist” bio pogonjen Nergalovom borbom s leukemijom, “I Loved You At Your Darkest” ga pronalazi u punoj snazi i put kojim je grupa krenula ovim albumom otvara mnoge mogućnosti za budućnost. Preporučujem!

 

Boris Čičovački

Hits 1234

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42