MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released 2017
Format Albumi
Vrsta Jazz / Afro-Cuban
Dodano Ponedjeljak, 05 Veljača 2018
Žanr Jazz
Length 53:00
Broj diskova 1
Edition date 2017
Etiketa Codes Drum Music
Tags Ignacio Berroa Trio Codes Drum Music

Review

Slavni kubanski bubnjar, dobitnik nagrade Grammy, Ignacio Berroa je karijeru ostvario u Sjedinjenim Američkim Državama, no srce ga je uvijek vuklo domovini. O tome mi je govorio u jednom od naših razgovora: “U New York sam stigao 1980., kada sam s još 125.000 ljudi napustio Kubu. Taj je događaj nazvan Mariel Boatlift, po luci Mariel iz koje su Kubanci bježali. Bilo je lako napustiti otok, ali je bilo teško prihvatiti činjenicu da je moja obitelj ostala. Supruga i stariji sin ostali su jer je moja punica tada bila teško bolesna. Supruga je rekla da će doći za mnom jer je Fidel Castro rekao da nikad neće zatvoriti luku. Ali, zatvorio ju je i moja je obitelj tamo ostala. Kubanska ih je vlada zatvorila na četiri godine, kaznivši ih zato što sam ja napustio otok. Otišao sam 1980., a već 1981. bio sam bubnjar u Gillespievu sastavu, što nije bio dobar primjer za revoluciju.”

Nostalgija za domovinom utjecala je na temu njegovog novog albuma. Naime, odlučio je stare kubanske skladbe, koje je slušao u mladosti, u svojem domu ili na ulicama Havane, obraditi na straight ahead jazz način i snimiti za svoj novi album, još jedno sjajno djelo koje potvrđuje njegovu virtuoznost, ali i muzikalnost te razumijevanje raznih glazbenih idioma. O takvom je načinu spajanja različitih žanrova rekao: “Bio je to iskaz buntovništva jer na Državnoj školi za umjetnost u Havani nije nam bilo dozvoljeno svirati bilo kakvu vrstu popularne glazbe. Zajedno s prijateljima jednog sam se dana zapitao zašto ne bismo ubacili ritmički obrazac clave u Mozartovu ili Chopinovu glazbu. Isprva je to bila šala, ali to smo počeli sve češće činiti. Otkrili smo da je spajanje clavea s raznim glazbenim stilovima odličan način vježbanja. Vrijednost toga spoznao sam tek puno kasnije, kad sam već živio u Sjedinjenim Američkim Državama. Jednog sam dana počeo spajati clave sa straight ahead jazzom i odjednom mi je, poput retrospekcije, sinulo da sam upravo to radio kao školarac na Kubi.”

Naime, Berroa je svestran glazbenik, sklon različitim izričajima, uglavnom utemeljenima na latinoameričkoj i brazilskoj glazbi te jazzu. Veliki Dizzy Gillespie je rekao da je jedini bubnjar koji savršeno razumije latinoameričku i jazz glazbu. U tim zamislima na snimanju novog albuma pomogli su mu pijanist Martin Bejerano i kontrabasist Josh Allen. Kao gosti, svaki u dvije izvedbe, pridružili su im se kontrabasist Lowell Ringel i udaraljkaš Conrado “Coky” Garcia, dok se u jednoj pridružio slavni pjevač Ruben Blades.

Kao i uvijek kad ga slušamo, njegove se izvedbe i na ovom albumu doimaju složenima, ali on ih svira s takvom jednostavnošću, opušteno, bez naprezanja. O tome je rekao: “Mnogi mi govore da sviram opušteno, ali to za njih nije fascinantno jer očekuju šou, žele me vidjeti kako se znojim, radim grimase, sve te ludosti. Misle da ne sviram ništa, ali oni koji znaju o čemu se doista radi cijene to što radim. Za mene je pravi kompliment kad mi kažu da sviram složenu glazbu, a doima se jednostavnom. To ne radim svjesno. Nema puno mladih glazbenika, glazbenika općenito, koji razmišljaju na taj način. Tijekom posljednjih deset godina, i više, često sam čuo da za nekoga kažu da je sjajan svirač. No, još nisam čuo ono što sam čuo prve noći kad sam došao u Sjedinjene Američke Države ili što sam čuo na Kubi, kad sam mogao reći da glazbenik zna swingati i da pomiče glazbene vidike.”

Berroa ih pomiče, između ostalog i na ovom albumu.

Davor Hrvoj

Hits 2392

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42