MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Totenritual


Bookmark

Data

Released Rujan 2017
Format Albumi
Vrsta Black Metal / Death metal
Dodano Ponedjeljak, 16 Listopad 2017
Žanr Metal
Length 41:48
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2017
Država Europa
Etiketa Nuclear Blast
Catalog Number NB 3901-2
Edition details objavljeno: 15.9.2017.; snimano: Stage One Studios, Njemačka i Studio Mischmaschine, Austrija
Tags Nuclear Blast Belphegor

Review

Julie Andrews vjerojatno nije pomišljala da bi kroz brda i livade iznad Salzburga na kojima je pjevala svoje pjesme i svoje snove, uskoro moglo odzvanjati nešto potpuno drugačije. Ako su u njezino vrijeme brda oživljavala od zvonkog zvuka glazbe, Belphegor se pobrinuo da ona postanu groblje lakih nota zauvijek mijenjajući sliku Austrije i austrijske metal scene koja je do tada bila vrlo mala i tek na marginama europskih događanja. Osnovani 1992. godine u Salzburgu, Belphegor je danas jedna od najdugovječnijih austrijskih metal grupa. Tri godine poslije osnutka izdaju prvi album “The Last Supper” i kroz niz odličnih izdanja postaju jedna od najpoznatijih i najcjenjenijih ekstremnih metal grupa na sceni.

Od svojih početaka, Belphegor prakticira posebnu mješavinu onoga najboljega iz žanrova death i black metala. Sjedinjujući estetiku dvaju ekstremnih žanrova, proizvod je glazba koja donosi brutalnost i energiju death metala u hladni, nezemaljski prostor black metala u kojemu caruju blasfemija i perverzije svih oblika. U svojih četvrt stoljeća postojanja, grupa je izazvala veći broj sablazni i kontroverzija ponajprije svojom vječnom fascinacijom sotonizmom i sadomazohizmom, a ponekad i svojom opsesijom kozama, oskudno odjevenim časnim sestrama i tjelesnim sjedinjenjem istih u nekromantskim ritualima na oltarima ludila. S obzirom na to da nema razloga mijenjati formulu uspjeha, novi, jedanaesti, album “Totenritual” nastavlja tim utvrđenim putem.

Ritual započinje himnom Baphometu s kojom se ni jedna sila ne može natjecati. Bez kompromisa i sa željom da se educira mase metalom prve klase, Belphegor ne radi grešku mnogih starijih grupa razvodnjavajući svoj zvuk u poznim godinama, nego dodaje još otrova u svoju izvedbu. Zlo ovdje nije ukras, ono je mjerilo svih stvari. “The Devil’s Son” i “Swinefever - Regent of Pigs” nastavljaju istom snagom kao da žele premostiti naš i svijet vječne tame te nam kroz furiozni ritam približavaju hladnoću praznine koja vreba u prostorima iza zvijezda. “Apophis - Black Dragon”, himna gospodaru kaosa Apopu, ubrzava dodatno i kroz vrlo zarazni glavni rif priziva sliku vječne zvijeri koja čeka svoj trenutak u desetom predjelu noći, a masivni rif na kraju pjesme služi kao uvod u “Totenkult - Exegesis of Deterioration” koja usporava procesiju i spušta nas prema mrtvim domenama Apopa i Anubisa gdje glasovi mrtvih odzvanjaju preko pustopoljina Duata. “Totenbeschwörer” kratak je instrumental čije smještanje u sredinu albuma pomalo narušava njegov tok, ali ga se može smatrati najavom “Spell of Reflection” u kojoj se posebice ističe Helmuth Lehner koji poput nekog poremećenog nekromanta svojim vokalima priziva drevne demone da mu pomognu u naumu uništenja ovoga svijeta. “Embracing a Star” ponajbolja je pjesma na albumu i nakon kratkoga akustičnog uvoda, kreće zlokobni marš mističnih rifova posvećen pentagramu i njegovoj erotskoj magiji putem koje se duh može nasladiti mesom. Naslovna stvar završava album, no svojim trajanjem od skoro tri minute ona više funkcionira kao produžetak odlične prethodne stvari, nego kao samostalna pjesma, a ovaj osjećaj pojačava i činjenica da su pjesme spojene kao da su jedno biće.

Sa svojom 41 minutom trajanja, “Totenritual” idealne je duljine za ovaj žanr metala i ne zamara slušatelja nepotrebnim okolišanjem, iako bi album još više dobio na snazi promjenom redoslijeda pojedinih pjesama. Krećući se po tankoj crti između black i death žanra, grupa po potrebi savršeno primjenjuje estetiku jednog ili drugog a da pjesme ne zvuče kao nespretni konstrukti, dok povremeno usporavanje ritma samo naglašava nadolazeću oluju s alpskih vrhova. Albumu ide na ruku i odlična produkcija koja svim instrumentima daje dovoljno prostora i time samo ojačava slušateljev doživljaj. Preporučujemo!

Boris Čičovački

Hits 778

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42