MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2008
Format Albumi
Vrsta Pop / Indie / Indie pop
Dodano Ponedjeljak, 07 Veljača 2011
Žanr Indie
Broj diskova 2
Edition date Studeni 2008
Država Velika Britanija
Etiketa Jeepster Records
Edition details Snimano: 1996.-2001. / Datum objave: 18.11.2008. / Posebno izdanje s dva diska
Tags Belle and Sebastian Belle & Sebastian jeepster

Review

Dok je bendova poput glazgovskih Belle and Sebastian, moja vjera u dobru pop glazbu neće gubiti na snazi. Njihova snažna a krhka, sjetna a vesela, pametna a lakoprohodna, kalorična a prozračna glazba esencijalan je primjer tzv. kvalitetnog popa, dakle, glazbe kakva bi vladala top-listama u nekom savršenijem, alternativnom svijetu gdje pop nije ni šuplja konfekcija raznih Britney i Christina, ni namjenska crossover prenemaganja raznih Vanessa i Mrvica, a ni pretenciozni kvaziintelektualizam raznih Stingova i Boltona. Dakle, upravo Belle and Sebastian, samozatajni, a već odavno toliko kultni i sveprisutni band iz škotskih vrleti, koje nikad nisu oskudjevale dobrom glazbom. Nazvani po istoimenoj francuskoj dječjoj knjizi i TV emisiji, postoje od polovice devedesetih, od kada su snimili sedam studijskih albuma i čitav niz EP-jeva i stekli kultno sljedbeništvo i, bar u dijelu inače gotovo bezuvjetno naklonjene kritike, status najvećeg škotskog sastava ikad.

Ono što krasi zvuk Belle and Sebastian su toplina i suptilnost, odnosno, brz osjećaj da je posrijedi nešto iskreno, bitno i pametno, koliko god ovo subjektivno zvučalo. Nepogrješiv osjećaj za finu melodiju kakvog njeguje frontmen i autor pjesama Stuart Murdoch već im je poslije izdavanja prvijenca „Tigermilk“ u ograničenoj nakladi, i to samo na vinilu, osigurao visok položaj u indie krugovima (ti se primjerci danas prodaju i za 400 funta), koji su utvrdili odličnim „If You're Feeling Sinister“ i „The Boy with the Arab Strap“, te niskom sjajnih EP-jeva (nedavno skupljenim na jednom mjestu u esencijalnoj kompilaciji „Push Barman to Open Old Wounds“).  „The BBC Sessions“ okuplja „žive“ snimke pravljene za BBC-jeve emisije baš u njihovom kreativno najplodnijem razdoblje, odnosno, od 1996. do 2001, a donosi i četiri ranije službeno neobjavljene pjesme da upotpune odličnu zbirku.

Prve četiri pjesme nastale su na sessionu Marka Radcliffea u srpnju 1996., dakle, neposredno pred izlazak albuma „If You're Feeling Sinister“, na kojem su se našle „Like Dylan in the Movies“, „Judy and the Dream of Horses“ i „The Stars of Track and Field“ („The State that I am in“ je skinuta s prvijenca „Tigermilk“). U ovom izdanju, koje se ipak ne razlikuje isuviše od studijskih snimaka, pjesme zvuče još intimnije i gotovo da mogu zamisliti bend kako u radijskom studiju svirucka svoj repertoar za sjetne večernje sate. A set lista kao predstavljanje albuma je bila pogođena savršeno.

„I Could Be Dreaming“ je također s Radliffeovog sessiona, ali iz prosinca iste godine, a sljedećih pet pjesama datira iz srpnja 1997. kad je bend gostovao u večernjoj emisiji Stevea Lamacqa. „Lazy Jane“, odnosno, jedna od verzija čuvene „Lazy Lane Painter Jane“ s istoimenog ranog EP-ja, zvuči uistinu briljantno, od prvih, tihih taktova do završnog raspašoja u najboljoj pop maniri, koji se programski pretače u vrckavu „Sleep the Clock Around“. Za „Slow Graffiti“ teško nalazim druge riječi osim „prelijepo“ i meni osobno je vrhunac kompilacije.

Četiri zaključne pjesme posebno su bitne za fanove, ali i ostale „dobronamjernike“ jer ne potječu ni sa kojeg od službenih albuma ili EP-jeva. Snimljene su u okviru glasovitih John Peel Sessions u svibnju 2001. To je bio ujedno i zadnji nastup Isobel Campbell kao članice benda, a predstavila se u najsjajnijem izdanju. Dosta je čuti „The Magic of a Kind Word“ koja zvuči kao najljepši ljetni pop u kojem se mazni, nježni Isobelin vokal lijepi za osunčanu tra-la-la harmoniju kao najfiniji komad svile uz glatku put. Isobel gotovo jednako briljira u melankoličnoj „Nothing in the Silence“, dok je završna „(My Girl's Got) Miraculous Technique“ presladak duet Murdocha i Isobel na sempliranoj podlozi pogodnoj za kakav stari francuski film. Upravo je ta završna pjesma drugi vrhunac CD-a i kao takva idealna kao poziv za najvišu ocjenu.

Drugi se disk u cjelosti sastoji od snimke nastupa u Belfastu 2001. Koncert je prezentiran s dvanaest pjesama, među kojima su i obrade Beatlesa („Here Comes the Sun“), Velvet Underground („I'm Waiting for the Man“) i Thin Lizzy („The Boys are Back in Town“). Ovo duplo deluxe izdanje ipak bih preporučio isključivo najvatrenijim fanovima, a ostalima regularno single disc izdanje. Razlog? Cjelokupna se snimka čini kao kvalitetan bootleg nedovoljno „pročišćen“ da bi izašao kao službeni projekt, prije nego reprezentativan live. Usto, baš mi se i ne uklapa u samu ideju ove kompilacije. Bend, naravno, briljira, te koncert kao takav svakako zaslužuje pažnju fanova s neutaživom žeđu za glazbom Belle and Sebastian. Glazbom koja, možda bolje od ijedne srodne pa čak i približno slične, zorno pokazuje kako zvuči pametni pop za svako uho, odnosno, hipernježni rock za svačiju dušu.

 

Toni Matošin

Hits 764
The Life Pursuit « The Life Pursuit Belle and Sebastian Albumi Kronologija Write About Love » Write About Love

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42