MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2023
Format Albumi
Vrsta / Indie pop / Baroque Pop / Chamber Pop / Alternative/Indie Rock / Alternative Singer/Songwriter
Dodano Ponedjeljak, 20 Veljača 2023
Žanr Pop-Rock
Length 42:01
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2023
Država Europa
Etiketa Matador
Catalog Number OLE1896CD
Edition details objavljeno: 13.1.2023.; snimano: Banchory Studio, Glasgow, Gorbals Sound i Castle Of Doom Studios
Tags Matador Belle and Sebastian

Review

Iako su već neko vrijeme izvan fokusa, Belle and Sebastian marljivo stvaraju nove pjesme i nove albume. Tek što su 2022. godine izdali album „A Bit of Previous”, kojeg btw nije obradio ni jedan od muzičkih portala u Hrvatskoj, eto ih u siječnju 2023. godine s posve novim materijalom pod nazivom „Late Developers”. Ok, više ih nitko ne sluša, ali svaki bivši hipster u cvikama i samtericama itekako drži do nekih njihovih albuma. Barem tamo negdje do onog remek-djela „The Boy with the Arab Strap”.

Koliko god bi zlobnici među nama posprdno rezignirali; „hipsterska posla!”, i hipsteri i hejteri su mogli biti nemalo iznenađeni s najavnim singlom “I Don’t Know What You See In Me”. Mislim, šta reći? Kao da su radili pjesmu za Miley Cyrus Flowers, ili za davno zaboravljeni hrvatski bend Mandi. Uglavnom, čudno i nelagodno. Možda su imali namjeru kandidirati se kao predstavnik UK za Eurovision Song Contest, ali su skužili da ih „Mama ŠČ” pojede za doručak pa su odustali.

Nakon što čujete najavni singl ili prvu pjesmu s albuma „Juliet Naked”, lako vam se može dogoditi da izgubite želju za daljnjim istraživanjem. Stvari postaju malo bolje s drugom pjesmom „Give a Little Time” u kojem vokal preuzima Sarah Martin. Ipak, pravi Belle and Sebastian duh se osjeti tek kod treće pjesme „When We Were Very Young”. Problem je međutim što nakon što smo se dotakli tih nekih standardnih B&S frekvencija, album u svom nastavku nudi previše amplituda.

Album ima nekih skroz dobrih pjesama kao što je „The Evening Star”, koje iako ne odgovaraju klasičnom opusu ovog benda, ipak solidno funkcioniraju. Ista je stvar i s „When You're Not With Me”, koja korespondira s plesnim disco pokušajima benda s „Girls in Peacetime Want to Dance”, i koja da ne znate da je njihova, funkcionira posve solidno. Album još takvih skrivenih bisera koji svakako dižu ukupni dojam. „When The Cynics Stare Back From the Wall”, na primjer.

A dojam oko refleksivnih tekstova je ono što je uvijek bio reprezentativni standard Belle and Sebastian. Sam pogled na nazive pjesama djeluje inspirativno. Ok, ponekad razrada teksta može biti banalna, ali to je samo zato što pokušavaju zvučati veselije od onog na što su nas navikli.

Baš nešto gledam da je upravo u kinima nova verzija dječje priče o „Belle et Sebastian”, po kojima su i naši junaci dobili ime. Mogu misliti koliko se tek filmski narativ od svojih početaka razvodnio, a kako neće ovaj glazbeni. Svejedno, i jedna i druga priča imaju svoju publiku.

U glavi mi se još mota jedna njihova stara pjesma „It Could Have Been a Brilliant Career”. Naravno da zadnjih par nevidljivih albuma ne predstavlja njihov konačni kraj, ali kad bi to bio slučaj, mogli bismo reći „It WAS a Brilliant Career!”. Bilo je sjajno biti sjetan i zaljubljen uz Belle and Sebastian.

Darko Hribarić

Hits 679
Girls In Peacetime Want To Dance « Girls In Peacetime Want To Dance Belle and Sebastian Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiSymphonika On The Rock i treći put u Lisinskom


U klubu Boogaloo održan ZMF Media dan


Camille Bertault Quintet oduševio Tvornicu


Sjajan koncert The Tiger Lilliesa u Kinu SC


Trap Takeover na jednu večer preuzeo Kutinu


Zadruga rasturila u rasprodanom Hard Placeu


Songkillers nastupili u Tvornici


Kries u Boogaloo – autohtona hipnotička etno psihodelija


Urban&4 uz gudački orkestar nastupili u Šibeniku


“Ne igraj se s vatrom, slušaj ju!”


Slavlje života i glazbe velike Janis Joplin


Mondo Generator feat. Acid Row i Omega sun


Zagreb glazbom obilježio Dan Europe


JazzHR u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Them Moose Rush, Zepaxia, Rens Argoa


Tihomir Pop Asanović veličanstveno obilježio 60 godina karijere


Opasna doza dopamina u Tvornici kulture – Baks


Matija Cvek održao koncert u Zadru


Lekcije Kojota na otvorenju 20. Culture Shock Festivala