MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Siječanj 2015
Format Albumi
Vrsta / Indie rock / Pop rock / Alternative/Indie Rock
Dodano Nedjelja, 01 Veljača 2015
Žanr Pop-Rock
Length 1:15:01
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2015
Država Europa
Etiketa Matador
Catalog Number OLE-1056-2
Edition details Objavljeno 19.01.2015., snimano: 2014, produkcija: Ben H. Allen III
Tags Belle & Sebastian Matador Ben H. Allen III

Review

Nakon petogodišnje kreativne pauze vraća nam se alternativni škotski pop-sastav Belle and Sebastian. I to s albumom prilično drugačijim od svega što su dosada napravili u karijeri.

Zaokret u stvaralaštvu najviše podsjeća na sličan album "Reflektor", kojeg su nedavno izdali Arcade Fire. Samo, Arcade Fire je kormilo za slično skretanje u plesne vode prepustio iskusnom liscu i starom čageru Jamesu Murphyju, dok su Belle and Sebastian za producenta izabrali Bena H. Allena, koji se zasada ne može pohvaliti nekim spektakularnim produkcijama poznatih albuma. Reference su tek sporadične (Animal Collective, Bombay Bicycle Club, M.I.A.)

I dok je u slučaju "Reflektora" transformacija u plesne beatove potpuna, u slučaju Djevojaka koje plešu tek je djelomična. Belle and Sebastian i dalje zadržavaju nekoliko pjesama svog starog izričaja, tako da imamo pjesme u starom štimungu kao što su odlična "Ever Had a Little Faith?" ili "Allie", odnosno, nježni i prepoznatljivi zvuci u "A Politician's Silence" ili "The Cat with the Cream".

Prvi izdani singlovi odlične su synth-pop melodije s jakim bas linijama i prizvukom electro-disca, kao što su "The Party Line" i "Nobody's Empire". Album sadrži još zgodnih, ritmičnih, indietronica pjesama kao što su "Two Birds", odnosno, "Play for Today".

Ima tu, doduše, i nešto zamornijih pjesama kao što je npr. "Enter Sylvia Plath", koja bi bolje odgovarala opusu Abbe, ili čak skroz neobičnih skretanja u funky i groovy zvuk, kao u "Piggy in the Middle". A, primjerice, "Born to Act" zvuči kao nježna, škotska verzija Brucea Springsteena. Pomalo komično, kao grubi i sirovi pop. Ne znam je li to već izmišljeno?

Ipak, ne možemo reći da je album loš. Zapravo, i dalje je posve ugodan. Manje akustičan i manje melankoličan, ali još uvijek sa sramežljivim vokalima Stuarta Murdocha i Sare Martin koji vas bez greške vode u spleen i daydreaming.

Ovakav preobražaj Belle and Sebastian ispada kao želja da postanu dio vaše plesne liste, a ne da ih se isključivo sluša u kišna popodneva uz čaj od metvice. Sam zaokret je ipak nedovoljno jak zbog kombinacije na pola plesno a na pola sanjivo. Sporije pjesme valjda služe da se odmorite i predahnete od silnog skakanja. Zvuči kao poziv na ples, samo bez znojenja.

Nakon više preslušavanja imate osjećaj da su doista htjeli neku promjenu u svom stvaralaštvu, ali opet ne sasvim do kraja. Kao kakve šiparice. Tko zna, možda ih ovaj novi zvuk odvede u smjeru nekog novog sanjivog synth-popa.

Toni Plićanić

Hits 1333
Write About Love « Write About Love Belle and Sebastian Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42