MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Kolovoz 2013
Format Kompilacije
Vrsta / Indie pop
Dodano Subota, 06 Prosinac 2014
Žanr Indie
Length 1:08:43
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2013
Država UK & Europe
Etiketa Rough Trade
Catalog Number RTRADCD670
Edition details Produkcija: Trevor Horn, Belle & Sebastian, Tony Doogan, Tony Hoffer, Darren Allison
Tags Belle & Sebastian Matador

Review

U dobru i u zlu, Belle and Sebastian su jedan od onih bendova koje, ako ih jednom zavolite, nikad ali baš više nikad ne prestanete slijepo obožavati. Isprve ih, priznajem, uopće nisam kužila i nije mi bio jasan taj njihov kultni status. Par godina kasnije, preko nekih zaostataka na hard disku, dok je bend bio u totalno neaktivnoj fazi, ponovno sam se susrela s njima i bum - nije to bila ljubav na prvi pogled, ali postala je ljubav za cijeli život. Nikad neću u potpunosti razumijeti zašto, volim misliti da je to zato što je sve što posjeduje takvu nekakvu suptilnu i nenametljivu ljepotu tako lako propustiti i ne primijetiti ako čovjek zaista, ali ono zaista, ne obraća pažnju.

Sa "The Third Eye Centre" te je skrivene kvalitete još i lakše previdjeti, budući da je to vjerojatno najkaotičnija plača koju su ikad izdali. Nije im prvi put da čiste ladice prošlosti za kompilaciju non-album traka - već su to jednom učinili s fenomenalnom "Push Barman to Open Old Wounds" iz 2005. na kojoj su sakupljeni materijali sa svih EP-jeva koje su dotad izdali a koji su im uvijek služili kao utočište za onu eksperimentalniju stranu i pjesme koje se atmosferom nisu uklapale u koncepte studijskih albuma koje su pratile. Kontrola kvalitete u tom slučaju nije bila potrebna - to su pjesme koje dolaze iz razdoblja kad je bend bio na vrhuncu kreativnosti i cijela jedna hrpetina spada u rang najboljih koje su ikad napisali. (Ne znam hoću li se ikad prestati diviti sofisticiranim pop remek-djelima kao što su "Le Pastie de la Bourgeoisie" i "A Century of Fakers".) Ovoga puta na kompilaciji su sakupljene pjesme koje dolaze iz jednog mnogo manje intenzivnog perioda njihove karijere, budući da su u posljednjih sedam godina izdali samo dva studijska albuma a i čini se da se nisu nešto previše trudili išta polirati niti posebno selektirati. Zbog svega toga, sve skupa ispada pomalo neujednačeno i zbrčkano i zasigurno ovdje ima pjesama koje su mogle biti i izostavljene, no zato ih s druge strane nismo možda nikada imali prilike čuti u ovako spontanom izdanju. Prije svega, žanrovski ovdje lutaju pravcima kojima su se rijetko, ako uopće ikad kretali - "Stop, Look and Listen" je country sa beatlesovskim refrenom i harmonijama, "Passion Fruit" instrumentalni surf rock s prizvucima tex-mexa, "Mr. Richard" nekakva mariachi veselica, "The Eight Station of the Cross Kebab House" reggae-ska s brutalnim društvenim komentarom. No, sve ipak nekako neobjašnjivo ostaje unutar granica te njihove jedinstvene estetike i to su bez ikakve sumnje i dalje B&S, što je samo potvrda da virtuozna kemija unutar benda još uvijek savršeno funkcionira. Čak su i remiksevi i više nego na mjestu, posebno je njihov sugrađanin Miaoux Miaoux impresivan u ionako odličnoj "Your Cover's Blown", u kojoj funk beatovi poslušno prate taj dobro poznati put s party podija, od početnog alkoholno potpomognutog samopouzdanja i entuzijazma do neizbježnog triježnjenja i panike u sitnim satima kad priznaješ poraz i ideš kući sam i sigurna sam da će mi se Stuartovo "I should've stayed home" još koji puta odvrtjeti po glavi. U ovom obliku bi ju se čak dalo usporedititi i s davnom, genijalnom "Electronic Renaissance" za koju mi nikad nije bilo jasno otkud je ispala kao još jednu anomaliju koja začuđujuće dobro funkcionira..

Svi ti kurioziteti na stranu, najbolje pjesme na kompilaciji su ipak one koje poštuju dugogodišnju B&S tradiciju i u kojima bend slaže savršene pop melodije i fine vokalne harmonije za Murdochove gorko-slatke, pronicljive, suptilno humoristične studije čudnih i ekscentričnih karaktera, kojima pristupa s potpunim suosjećanjem i razumijevanjem i u kojima uvijek nekako uspijevate pronaći djeliće sebe ili ljudi koji vas okružuju. Tako su "Suicide Girl" koja sakuplja kul poene na račun polulažne anksioznosti i stresa i koju bi Stuart jako rado vidio golu te njegova posveta Edie Sedgwick "Heaven in the Afternoon" u savršenoj harmoniji sa Sarah Martin (koja još uvijek mora hodati u tim ogromnim cipelama Isobel Campbell) gotovo pa prototipne B&S pjesme, dok "Meat and Potatoes", urnebesan zahtjev a zatim i potraga za uzbudljivijim seksualnim životom, nekako najbolje sumira njegov jedinstveni kantautorski talent i oko za detalje.

Naravno, ima nekih nedostataka od kojih "The Third Eye Centre" definitivno pati - predugo traje, neke pjesme vjerojatno nisu uopće trebale ugledati svjetlo dana i sve zajedno čini se kao jedna velika zbrka bez ikakve kohezije. No, ako ste spremni prihvatiti da su B&S bend koji je već odavno dokazao sve što je bilo za dokazati i spremni prestati očekivati nedostižne visine i dubine iz perioda "Tigermilka" i "If You're Feeling Sinister", oni su još uvijek bend koji ima toliko toga za ponuditi, čak i na ovakvim sporednim pločama u kojima si zasluženu slobodu dozvoljavaju iskoristiti do maksimuma. Obratite pažnju, inače će samo proći pokraj vas.

Danaja Glavičić

Hits 842

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42