MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
VSSR


Bookmark

Data

Released Travanj 2014
Format Albumi
Vrsta / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock
Dodano Nedjelja, 08 Veljača 2015
Žanr Pop-Rock
Length 19:56
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2014
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno
Catalog Number -
Edition details Objavljeno: 1.4.2014.; produkcija: Valentino Bošković; snimano: 2013., Split
Tags Valentino Bošković

Review

Iako objavljen još u prvoj polovici 2014., i to samo na internetu, tiho i nezamjetno, album Valentina Boškovića pod nazivom VSSR, se malo po malo, do današnjeg dana probio se do šire publike pa čak i do pojedinih top lista za najbolje glazbeno ostvarenje u 2014. godini.

Valentino Bošković je zapravo side-project Josipa Radića i Branka Dragičevića koji inače sviraju u bendovima kao što su Beatles Revival Band, odnosno Kundyak Mezhie. No, kako to obično biva, neozbiljni projekti koji nastanu u pauzama stvaranja ozbiljnijih stvari, često postanu puno zanimljivije priče nego ono zbog čega se ekipa prvotno okupila.

Za sebe kažu da sviraju indie dop, no njihov album od svega 7 pjesama otpjevanih na specifičnoj varijanti otočkog dijalekta sadrži svu silu raznih glazbenih stilova. Specifičnost većine pjesama na albumu jest izostanak rime. Čak štoviše, sami stihovi izgledaju kao tekst pjesme u prozi. Ali to ne umanjuje njihovu pjevnost i zaraznost.

Projekt je inače konceptualna priča o bračaninu Valentinu Boškoviću koji je davne 1646. godine po starim nacrtima napravio svemirsku raketu i s Vidove gore se lansirao u svemir. Tekstovi na glazbenu podlogu opisuju njegov odlazak, putovanje i povratak na rodni Brač.

Što reći o samom albumu? Zanimljivo, raznovrsno, slušljivo, zabavno... zapravo, odlično! Priča počinje s laganom akustičnom skladbom „Roketomobil“, koja vas atmosferom uvlači u svijet misterioznog bračanina.

Nakon nje slijedi pravi hit albuma; „Ispovid Šanpjera Kozmonauta“, odlična discolike pjesma koja zvuči kao Jamiroquai na klavijaturama iz osamdesetih. Koliko je pjesma udarnička dovoljno govori podatak kako je u međuvremenu dobila i svoju heavy metal obradu. No, ono što bi neke moglo zasmetati je sam sadržaj teksta pjesme, međutim i takav sadržaj je danas društveno opće prihvaćen i pomodan. Valentino Bošković samo surfa na tom hipsterskom valu. Subverzivnost je ipak negdje drugdje.

„Nima nigdi nikoga“ je opet lagana plesna balada, a „Koloči“ simpatična zafrkantska pjesmica koju već nakon prvog slušanja možete pjevati zajedno s vokalom. Introvertna i refleksiva „Asinhrono“ na tragu hip hopa i uz pomoć trubača iz splitskog Justin's Johnsona slijedi kao još jedna odlična i dobrodošla promjena stila.

Posebno luda „Leteći pijati i jorcot (i Sondra)“ počinje kao a capella a nastavlja uz latino ritmove da bi završila u potpunoj psihodeliji. Zaključno „Sengvič i budin u 4 i 20“ odjavljuje album u trip-hop ugođaju.

Po kazivanju samog benda sve su pjesme odsvirane i snimljene otprve. Navodno i nije bilo planova za nastavak projekta, no dobra prijemčljivost kod publike ih tjera na daljnji rad. U bespućima interneta se nalaze još najmanje 2-3 skladbe koje nisu objavljene na albumu i ako ih želite poslušati, slobodno ih potražite. Za to vrijeme očekujemo daljnje opise putešestvija Valentina Boškovića.

Toni Plićanić

Hits 4186
Valentino Bošković Albumi Kronologija Velika Praska » Velika Praska

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici