MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 2014
Format Albumi
Vrsta Jazz
Dodano Srijeda, 31 Prosinac 2014
Žanr Jazz
Length 1:06:27
Broj diskova 1
Edition date Svi 2014
Edition details Datum objave: 16.5.2014. Produkcija: Torsten Zwingenberger. Izvršni producent: Andreas Hommelsheim.
Tags Berlin 21 Capital Letters Jazz Blackbird Music

Review

I evo ponovno je pred nama jedan jazz-album. Naime, s vremena na vrijeme s posebnim zadovoljstvom pišem i tekstove na temu jazza. Još jednom moram istaknuti da izuzetnom susretljivošću vlasnika izdavačke kuće Blackbird Music, gdina Robina Regnera, imamo prigodu upoznati istinske umjetnike, majstore i doista prave virtuoze na svojim instrumentima. Sada je riječ o njemačkom jazz-kvartetu Berlin 21 i njihovom izdanju "Capital Letters", koje sadrži i CD i DVD. Ovo izdanje samo je još jedan dokaz da se Blackbird Music uopće ne šali kada je riječ o vrlo nadahnutim, kvalitetnim i inventivnim jazz albumima.

Bubnjar Teasy / Torsten Zwingenberger je jedan od najaktivnijih figura na njemačkoj jazz-sceni, s preko stotinu koncerata godišnje na međunarodnim turnejama. Uz to, tu je njegov osebujni rad na brojnim projektima i kao vođa sastava, ali i kao 'sideman'. Već u svojim dvadesetima Teasy je radio s jazz-legendama kao što su Buddy Tate, Harry "Sweets" Edison i Joe Pass. Osim toga, on je razvio svoju jedinstvenu svirku: ' bubnjati s 5 bodova' što se doista mjeri sa senzacionalnim umijećem bubnjanja. A to zapravo podrazumijeva da je npr. klasični bubanj postavljen na razne udaraljke i da je sve snimao sa umjetničkom fleksibilnosti sa sva četiri ekstremiteta, doista impozantna stvar. Bubnjari jako dobro znaju o čemu se radi.

Sklon stalnom eksperimentiranju i uživanju u svirci s drugim glazbenicima, Teasy je bio dio brojnih glazbenih formacija, pa i ova Berlin 21 je samo vjerojatno još jedna u nizu njegovih inventivnih glazbenih formacija. Taj njegov glazbeni put proteže se tamo od 1980. pa do danas. Na kraju krajeva, ta njegova ljubav za stalnim eksperimentima traje i dan danas. Neopterećen ama baš nikakvim ogradama, Teasy doslovno uživa svirajući ono što voli.

Jazz-kvartet Berlin 21 je bend koji upražnjava stvarni život i prenosi to u svoju glazbu, u svoj jazz. Nekad su to duhovite dosjetke, drugi put u njihovim skladbama osjeća se čežnja, a odmah potom tu je energična životna dinamika, koja snažno upražnjava doista jedinstvenu atmosferu urbanog života. Da se razumijemo, to je na kraju krajeva i stalna inspiracija svih članova sastava. Evo ih redom: Torsten Zwingenberger (bubnjevi), Patrick Farrant (gitara), Lionel Haas (klavir) i Martin Lillich (bas). Njihovo prijateljstvo i suradnja te uzajamno poštovanje traju već nekoliko godina, no tek sada krenuli su u ovu svoju ekspediciju i, moram priznati, to čine vrlo, vrlo uspješno, nadahnuto i apsolutno jedinstveno. Iako s tek nešto više od godinu dana zajedničke svirke ova četvorica istinskih virtuoza usuđuju se potaknuti doista impresivne i konkretne glazbene ciljeve, određene sveprisutnom izvrsnošću. Baš zato njihov jazz bogat je elementima bebopa i hard bopa, soula, a tu su afektirani latinski i afro-jazz ritmovi i fraze, koji u konačnici jedni druge fuzioniraju u uzbudljivi zvučni doživljaj. Ovaj jazz sastav na svom albumu "Capital Letters" donosi istinski užitak slušateljima a poglavito poklonicima jazza. Njihov permanetni pulsirajući zvuk zasigurno će oduševiti publiku.

PREPORUKA:
Ono što posebno krasi kreativnost Berlin 21 njihova je nevjerojatna spontanost, budući da taj kreativni proces počinje zapravo slučajno i bez nekog posebnog razloga. A potom njihove skladbe dobivaju svoj oblik, obol, snagu i zapanjujuću izražajnost. Baš zato njihov jazz je obilježen neprestanom i razigranom igrom, pretraživanjem i istraživanjem na instrumentima. To njihovo suptilno prikupljanje pojedinih fragmenata, koji se potom polako slažu u mozaik i koji na kraju doslovno eskalira i postaje pjesma. To je njihov evolucijski put od jednog tona, akorda, ritma i melodije, koji na kraju postaju kompozicija, koja samo tako, spontano sjeda u uho i traži smiraj i utočište u našem unutarnjem biću. A na samom kraju sva njihova snaga reflektira se na osobnost, osjećajnost i razumijevanje slušatelja i publike. U tome leži istina, da je baš zato njihov zvuk tako jedinstven i opojan, na svoj vrlo simpatičan i primamljiv i nimalo težak način. Potražite album "Capital Letters" i sami dokučite jesam li u pravu.

Mladen Lončar-Mike

Hits 709

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42