MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2011
Format Albumi
Vrsta Jazz
Dodano Utorak, 13 Ožujak 2012
Žanr Jazz
Edition date Listopad 2011
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Edition details Produkcija: Renato Švorinić. Izvršni producent: Johnny McArrony
Tags

Review

Ponajprije želim naglasiti da je prva službena pošiljka iz Croatia Recordsa došla u moje ruke i ona sadrži dva albuma. Predstaviti ću Vam prvi Maneštrun / Minestrone  poznatog splitskog jazz sastava Black Coffee.

Budući da mi je jazz doista blizak, ne samo po svojoj formi, već više mi odgovara ta njegova nepredvidljiva improvizacija za koju nikada niste sigurni kuda će Vas odvesti. S druge pak strane, s bandom Black Coffee prvi puta se susrećem još tamo 1998. godine preko albuma Imperija uzvraća udarac (Croatia Records, 1998.), dakle samo dvije godine nakon njihovog nastupnog albuma Black Coffee (Crno bijeli svijet, 1996.) i priznajem ljudi su me oduševili svojim glazbenim pristupom onome što vole. Iako je album Maneštrun objavljen prošle godine, tek sada je došao na red. Zbog velikog priljeva materijala, doista je teško sve obraditi i svemu dati vokaciju kakvu zaslužuje. Naravno, dobro sam se pripremio preslušavajući ovaj album koji sadrži jedanaest pjesama s gostujućim glazbenicima, no o tome malo više kasnije.

Menestra tal. (minestra) je zapravo juha sa gusto ukuhanim rezancima, rižom, zeleni i sl. uz dodatak sira parmezana. O.K. tako je i koncipiran album: live snimke u HNK - Zadar, studeni 2010. (Come Together, Satin Doll, Caravan i My Funny Valentine/'Round Midnight; u zadnje tri možemo čuti gostujućeg i nažalost pokojnog Boška Petrovića (Bjelovar, 18. veljače 1935. – Zagreb, 10.siječnja 2011.) na vibrafonu, i tko bi rekao već je prošla godina dana op.a.). Potom, tu su skladbe koju su snimljene u 'Digitallab Studio' listopad 2009., te teme koje su snimljene uživo u HNK - Split, ožujak 2010.

Black Coffee su:
Renato Švorinić – bas
Jadran Dučić – Čićo – bubnjevi
te
Ivan Ivić – piano (1,6,7,8,)
Nico Menci – piano (9,10,11)
uz specijalne goste već spomenutog: Boška Petrovića – vibrafon (6,7,8)
Daniele Di Bonaventura – bandoneon, piano (2,3,4,5)
Tammy McCann (Chicago) – vokal (9,10,11)
Martine Thomas (New York) – vokal (1,2)

Producentski posao odradio je Renato Švorinić uz izvršnog producenta Johnnya McArronyja. Ritam sekcija Švorinić i Dučić je ubojiti dvojac koji je svirao s mnogim domaćim, ali i svjetskim jazz glazbenicima, ali i ne samo sa njima. Black Coffee uopće ne priznaju nikakve glazbene ograde, njihova širina je doista dojmljiva. Oni jednako sjajno mixaju latino, world, groovy s tradicionalnim američkim jazzom. Što se tiče instrumentalne virtuoznosti, ona uopće nije mjerljiva, odnosno to se podrazumijeva. Ono što će vjerojatno svakog poklonika moderne glazbe oduševiti su doista maštoviti aranžmani i sama prezentacijska forma u poznatim skladbama: Caravan, My Funny Valentine/'Round Midnight, Satin Doll, Green Dolphin Street i Lush Life. Sjajne vokalistice koje dominiraju: Martina u Come Together i Haitian Cultus, Tammy u Lush Life i E Se Domani. Neposredni Petrović po mom skromnom sudu neprimjetno briljira u Satin Doll, Caravan i My Funny Valentine/'Round Midnight. Moram spomenuti obradu i izvedbu Runjićeve pjesme Zelenu granu s tugom žuta voća; prvo zbog svirke Danielea Di Bonaventure i impresivnog aranžmana Švorinića. A tu je i opet, po mom skromnom sudu, nadahnuta skladba La Mia Terra. Sve zajedno u dvije riječi: PREKRASNO i IMPRESIVNO!

PREPORUKA:
Album Maneštrun / Minestrone, sjajnih splitskih jazz glazbenika Black Coffee doživljavam kao svojevrsni skup glazbenih prožimanja i impresija, od tradicionalnog američkog jazza preko meinstream jazza i elemenata mediteranskog glazbenog fraziranja do idioma cjelokupne Hrvatske glazbene baštine. 

Mladen Lončar - Mike

Hits 1388
Black Coffee Albumi Kronologija Yo Yo » Yo Yo

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiDamir Urban&4 uz gudački orkestar raspjevali Osijek


Crime + The City Solution i Joshua Murphy


Po metra crijeva uveselili Zadrane originalnim ča-metalom


Rambo Amadeus u Sax!-u


Asaf Avidan nastupio u Hrvatskom domu u Splitu


Tihomir Pop Asanović nastupio u Tvornici kulture


Jelusick band i Split se očito javno vole


Buža i Smrdljivi Martini - bendovi koji zaslužuju veću pozornost


Promocija nove knjige Vinka Barića u zagrebačkom Rockmarku


The Sherlocks @Tvornica kulture 2023.


Glazbeni kolorit Brune Mičetića u Lisinskom


Zmaj Orko Star predstavio "Escape" u Kontesi


Održan prvi LIFT festival


Eksplozija emocija u Tvornici uz Halestorm, Black Veil Brides i Mothicu


Batushka (Krzysztof Drabikowski) + supp. Kanonenfieber, Uburen


Ljepota skrivena u raznolikosti


Životna priča Tine Turner predstavljena u Zagrebu


Jazz festival na ponos gradu Dubrovniku


Drugo ukazanje Baylor Projecta u Lijepoj Našoj


KOIKOI + Proto tip u Močvari