MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Snowfall: The Tony Bennett Christmas Album


Bookmark

Data

Released Listopad 1968
Format Albumi
Vrsta Traditional Pop / Vocal Pop / Vocal Jazz / Božićni / Christmas
Dodano Srijeda, 14 Prosinac 2016
Žanr Blagdanski
Length 31:09
Broj diskova 1
Edition date Listopad 1968
Država SAD
Etiketa Columbia
Catalog Number CS 9739
Edition details objavljeno: 6.10.1968.; produkcija: Jack Gold; lipanj 1967. (#2-3, 6-7) - CTS Bayswater, London i 1.10.1968. (#1, 4-5, 8-10) - 30th Street Studios, New York City
Tags Tony Bennett Jack Gold Columbia

Review

"Snowfall: The Tony Bennett Christmas Album" je odličan album na kojem Tony Bennett zavidnom neobaveznošću i opuštenošću izvodi najpoznatije božićne pjesme uz pratnju orkestra i zbora. Album je snimljen 1968., a reizdan 1994. godine s dodatkom live izvedbe pjesme "I"ll Be Home For Christmas". S obzirom da traje svega 30 minuta, to bi mu mogla biti jedina eventualna zamjerka.

Iako je u vrijeme kad je snimljen ovaj album Tony pokušavao koketirati sa sveprisutnom rock glazbom kako bi se održao na sceni, ovo je božićni album revijalne jazz swing glazbe – one koja mu nesumnjivo najbolje leži.

Bennettova interpretacija je zaista očaravajuća i neponovljiva. Njegova toplina i opušten stav najudobnije mjesto pronalaze u ovoj vrsti glazbe jer je on kralj neposrednosti i ležernosti. Jedan je od rijetkih ljudi kojima se šarm iščitava u glasu, a legata mu se tako prirodno stapaju s gudačkim instrumentima.

"The Christmas Song (Chestnuts Roasting On An Open Fire)" je bilo kome teško izvesti da zvuči bolje od Nat King Colea, ali Tony mu vrlo uspješno konkurira, kao i najstarijoj i najboljoj Bing Crosbyjevoj verziji pjesme "White Christmas". Na slično se svodi i Tonyjeva usporedba s Dean Martinovom interpretacijom nebožićne, ali odlične zimske pjesme "Winter Wonderland".

Iako kratka, live izvedba pjesme "I"ll be Home For Christmas", snimljena na Jon Stewart Show-u, presladak je opušten jazz u kojem Tony naprosto briljira.

Tony je 2000. godine nastupio na božićnom koncertu u Beču s Placidom Domingom i Vanessom L. Williams i na tom su koncertu izveli dosta pjesama s ovog albuma, a taj je koncert snimljen na albumu Our Favorite Things.

"My Favorite Things", inače song iz sladunjavog klasika "Moje pjesme, moji snovi", zapravo uopće nije božićna pjesma, već bezazlen dadiljin pjesmuljak upućen tužnoj dječici naizgled strogog austrijskog mornaričkog časnika i malo bismo kojem odraslom muškarcu mogli tolerirati da ga pjeva, ali Tony stvarno dobro izvodi tu pjesmu i ona se odlično uklapa u cijeli album. Izmijenjena, neodoljiva u svojoj ritmičnosti i puhačkom instrumentariju, potpuno odgovara ugođaju cijelog albuma, čak ga malo i podiže na jednu dinamičniju i dramatičniju razinu.

Sonja Mrnjavčić

(Tekst je izvorno objavljen na SoundGuardianu 7.12.2007.)

Hits 1563
Tony Bennett Albumi Kronologija Duets (An American Classic) » Duets (An American Classic)

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42