MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2011
Format Albumi
Vrsta American Popular Song / Standards / Vocal Pop / Vocal Jazz
Dodano Utorak, 28 Veljača 2012
Žanr Jazz
Length 1:03:14
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2011
Država SAD
Etiketa RPM Records
Catalog Number 88697 66253 2
Edition details Datum objave: 20.9.2011. Produkcija: Phil Ramone i Dae Bennett Snimano: 2011. na raznim lokacijama
Tags

Review

Bit će da David Guetta želi preteći Tony Bennetta u količini partnera s kojim će napraviti duete, s tom razlikom da ih Guetta "švasa" po top listama jednog po jednog, a Bennett to radi profinjeno u old-school stilu uz revijski orkestar i lijepo ih sve složi na jedan album.

Nakon "Duets: An American Classic" iz 2006. Bennettu se očito svidjelo u svojoj 85.-toj godini napraviti još jedan za njega neobavezan, "lak" album - što je sasvim u redu, mora čovjek u tim godinama malo pustiti kočnice i malo odmoriti... Za "Duets II" pozvao je 15 novih partnera (k.d. lang i Michael Buble su pjevali i na prvom albumu) za koje sam sigurna da su odmah poletjeli na poziv starog majstora.

Album "Duets II" nastavlja tamo gdje je prvi stao, bez vidljivog razmaka ili pauze. Sve je više manje po uhodanoj formuli s bitnom razlikom da su aranžmani na ovom albumu daleko bolji: dinamičniji, prilagođeniji svakom partneru, pa je tako ovaj album automatski glazbeno daleko vrijedniji od prethodnika, a i partneri ne zvuče više tako slabašni naspram Bennetta (iako je i dalje svih 15 novih iz totalno drugačijeg glazbenog zaleđa i drastičnih razlika u godinama).
 
Razvikani duet s Amy Winehouse je ipak samo jedan od onih osrednjih na albumu - razvikan samo zato što je Amy u međuvremenu umrla,  a ja se ne mogu oteti dojmu da ga je ona odradila vrlo odsutna duhom jer Amy zvuči kao izrezana kopija velike Shirley Bassey što bi samo po sebi bilo sjajno, ali onda je bolje slušati original - ukratko, to i nije prava Amy.
 
Na moje veliko iznenađenje sličan, relativno prosječan rezultat  je i u duetu s najvećim vokalom svih vremena, Arethom Franklin. Josh Groban je predvidljivo američki razvikano grande-dosadan vokal pa je takav i duet s njim na "This Is All I Ask". Mariah Carey je ovdje u istoj ulozi kao i Celine Dion na prethodnom albumu: p jevačice sa raskošnim rasponom vokala i tehničkog umijeća, ali pretenciozne i naporne.
 
No zato iznimno sjaje dueti "Blue Velvet" s k.d.lang (s kojom je Bennett već snimio zaseban album), "Speak Low" s Norah Jones, "It Had to be you" s country zvijezdom Carrie Underwood, i - dva najbolja na albumu, s Johnom Mayerom " One For My Baby" i vanredno ekstraposeban (kao na prethodnom s Dianom Krall, ali na drugi način) s Lady Gaga. Uopće nisam neki ljubitelj Lady Gage, ali ženska zna pjevati i tu nema pogovora - za razliku od svoje prethodnice Madonne. Može Noel Gallagher stoput reći kako je Lady Gaga kopija Madonne, da jest, jer je Gaga došla nakon Madonne, ali s ogromnom razlikom što je Gagina kopija Madonne bolja od originala: Gaga je Madonnin pomodni vulgarni kičeraj stavila u savršeno ispoliranu stilsku formulu koja joj za glazbu uopće i ne treba, a najmanje za pjevanje. Da ne znate da "The Lady Is A Tramp" s Bennettom pjeva Lady Gaga pomislili biste da ste upravo otkrili novu pjevačku superzvijezdu, i koliko god volim Amy Winehouse i Arethu Franklin, na ovom albumu je Gaga "pojela za doručak" sve svoje kolege partnere.
 
Anastazija Vržina
Hits 690
Duets (An American Classic) « Duets (An American Classic) Tony Bennett Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42