MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Listopad 2012
Format Albumi
Vrsta / Chamber Pop / Traditional Pop
Dodano Petak, 05 Prosinac 2014
Žanr Pop
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2012
Država Europe
Etiketa Mercury Classics
Catalog Number 00289 477 9427
Edition details 28-page booklet with photos, foreword by Amos, lyrics, creditsUnopened item comes with sticker on front:
Tags Tori Amos Mercury Classics Deutsche Grammophon

Review

Tori Amos. Kažu, utjecaji jednako „neuhvatljive“ Kate Bush prisutni su, i to je istina. Čuje se to u pjesmama Amerikanke koja je, inače, samo tri godine mlađa od spomenute britanske kantautorice. Zašto uopće spominjem čudnu Engleskinju? Zato što je prije godinu i pol objavila album Director's Cut na kojem je „rezuckala“ svoje pjesme s albuma objavljenih krajem 1980-ih i početkom 1990-ih. Nešto slično ali uz pomoć simfonijskog orkestra napravila je Tori Amos.Gold Dustnaslov je njezina trinaestog studijskog albuma, drugog u karijeri pod etiketom Deutsche Gramophona, prestižnog diskografskog magnata klasične glazbe.

Naime, ni tvrtke poput DG-a nisu lišene ekonomske krize i pada prodaje nosača zvuka (osobito ako uzmemo u obzir činjenicu da je riječ o glazbi namijenjenoj izrazito ograničenom broju konzumenata) stoga se šef te kuće priklonio i donedavno za njega ne baš popularnom rješenju - angažiranju ne-klasičnih umjetnika u „klasičnim“ izdanjima. Nakon Stinga koji je zajedno s Edinom Karamazovim „obradio“ stare engleske virginaliste na svoj način, prošle je godine neke od najpoznatijih komada klasične glazbe na „svoj jezik prevela“ i Tori Amos što je zabilježeno na CD-uNight of Hunters. Ove se godine pozabavila vlastitim pjesmama, a povod je bila 20. godišnjica izlaska albuma Little Earthquakes koji ju je ustoličio kao nezaobilaznu kantautoricu svoje generacije.

Nije Tori izostavila gotovo niti jedan album iz dugogodišnje karijere, međutim, nije imala ni namjeru povesti se za Stingom i njegovim albumom Symphonica na kojem je „bivši policajac“ uz pratnju orkestra otpjevao svoje najveće hitove. Sudeći prema odabiru skladbi među kojima nema ni eponimnih Cornflake girl, Crucify ili Professional widow, Amos je odlučila pobjeći glavom bez obzira od kolekcijskog i konfekcijskog albuma svojih najvećih i napoznatijih uspješnica. Umjesto toga, posegnula je za pjesmama koje najviše koketiraju s klasičnom ili koje su se najlakše mogle „prevesti“ u aranžmane za simfonijski orkestar. Rezultat? Jedan osrednji album s gotovo rutiniranim orkestralnim rješenjima. U čemu je problem? U tome što je većina tih pjesama u izvornom obliku i snimljena s orkestrom pa nekih revolucionarnih, inovativnih ili pomalo neprepoznatljivih pjesama s potpisom Amos, u ovom slučaju nema. Što će reći da nas je Tori malčice „preveslala“. Najveću promjenu doživjela je pjesma Flavor s albuma Abnormally attracted to sin kojoj je oduzeta ritam-mašina i dodana bogata orkestralna pratnja. Na glasoviru marke Bösendorfer svira glazbenica i pjesmuYes, Anastasia, u originalu duge više od 9 minuta, sada raspolovljene na svega 4 minute i na neki način efektnije nego li je to u originalu. Pa ipak, unatoč navedenim nedostacima album je i više nego slušljiv, barem do određene granice. Slušljiv prestaje biti negdje na sredini kada shvatite da ni u čemu ne valja pretjeratipa tako ni u upotrebi orkestra koji u tom trenutku, postaje nametljiv.

Bojana Perhat

Hits 538
Night Of Hunters « Night Of Hunters Tori Amos Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42