MC

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 2018
Format EP
Vrsta Contemporary Folk
Dodano Petak, 25 Siječanj 2019
Žanr Singer-Songwriter
Length 15:21
Broj diskova 1
Edition date Svi 2018
Država Hrvatska
Etiketa Mast produkcija
Tags Ivan Škrabe

Review

Iako se zapaženim nastupima i na brzinu snimljenim EP-jem na sceni pojavio još na samom početku ovoga desetljeća, Ivan Škrabe tek je lani, sada već na silaznoj putanji novog kantautorskog vala, objavio svoje novo, prvo "pravo" izdanje. "Dodirom slobode" ovaj se talentirani i iznimno zanimljiv kantautor iz Jastrebarskog tako ipak odvažio na hvatanje svojih pjesama u neku vrstu konačne forme, čemu je sve vrijeme odolijevao, preferirajući živu svirku i slobodniji život svojih pjesama. Iako fizička forma ima sve manje značenje u svijetu diskografije, sama snimka ipak ostaje bitan dokument i svojevrsno priznanje – makar samome sebi – i u tom smislu ovaj EP je više nego dobrodošlo, a svakako zasluženo postignuće.

Sniman pretprošlog prosinca u slovenskoj Škofjoj Loki u svega nekoliko sati i bez bitnijih producentskih zahvata, "Dodirom slobode" baš tako i zvuči. Da, i prosinac i kratko vremensko razdoblje i izostanak tehničkih štoseva i trikova, pa i samo mjesto radnje – sve se uklapa u ono što nam četiri pjesme ovog EP-ja nude, i to već na prvo slušanje. Hendikepiran time što nisam pohodio Ivanove koncertne nastupe, dodat ću da mi čak i Jastrebarsko kao njegov zavičaj savršeno podcrtava glazbenu pastoralu koju je Ivan uz pomoć Dejana Lapanje za "kontrolnim tipkama" i Katarine Juvančić kao tihe podrške na mikrofonu postigao lakoćom istinskog entuzijasta.

Ali, nije u pitanju entuzijast glasnih i nadmenih manira, već prije osoba koja kao da utjelovljuje stereotipe o "momku s gitarom" koji svoju glazbu i stihove diše koliko i svira ili pjeva. I pod tim ne mislim ništa loše, naprotiv. Poetika je ovo čovjeka kojemu je glazba nešto poput molitve, dok stihovima kao da želi tek podsjetiti da i dalje postoje manje prolazne stvari u ovom našem sintetikom i glasnoćom zagušenom svijetu. Zato sloboda u naslovnoj pjesmi (i logički u naslovu EP-ja) nije parolaškog tipa, već dolazi kao čežnja i tihi pjev. Zato "Napustite gradove" nije poziv već nuđenje izbora, odnosno, podsjećanje na boje. Zato "Poeziju će pisati svi" nije patetično prodavanje magle već nešto poput lirske analize sna. Zato "Prostranstva predaka" nisu nostalgija koliko težnja miru, onom istinskom, iz duhovne dimenzije.

I u konačnici zato tek akustična gitara koja vrlo fino prenosi samu liriku, bez manirizama i izleta izvan od prve sekunde zacrtane trase. Sve u sinergiji kojoj – bar za sada – ne treba dodatnih sati u studiju ni šminke. To je, doduše, i svojevrsna mana ove male zbirke: "Dodirom slobode" ostavlja, naime, dojam kako tek naznačuje daleko širu i bogatiju priču. Bio prolog nečem većem i konkretnijem ili naprosto skromna mala zbirka kao zrcalo duha koji ju je iznjedrio, ovaj EP vrijedan je doprinos hrvatskom kantautorskom portfoliju. Koliko je vrijedan svome potpisniku pokazat će na budućim mu izdanjima. Iskreno se nadam da nećemo dugo čekati na njih.

 

Toni Matošin

Hits 1444

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42