MC
A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Naša stvar


Bookmark

Data

Released Travanj 2015
Format Albumi
Vrsta / Alternative rock / Punk / Punk rock
Dodano Četvrtak, 30 Travanj 2015
Žanr Rock
Length 50:00
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2015
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 5.5.2015.; produkcija: Igor Malečić - Igormeister; snimano: DIY, bendovska garaža, Zagreb, 2015.
Tags Šank?! Igor Malečić - Igormeister

Review

Šank?! bend je izrazito kreativnog imena, bezkompromisnih punkerskih riffova poduprtih melodičnim solažama koje ubijaju monotoniju uobičajenog punk zvuka. Tri su albuma iza njih – „Grad je naš“ iz 2010., „Priče noćnih tramvaja“ iz 2011. i „Treća runda“ iz 2013. Došlo je na red i na njihovo četvrto izdanje kojeg su nazvali „Naša stvar“. Na njemu se nalazi četrnaest novih stvari i izrazito himnički nastrojena istoimena pjesma koja ulazi u uho odmah nakon prvog slušanja. Što se samog vokala tiče, kao centralne sastavnice albuma, samo čekaš da će se u jednom trenutku dubokim stadionskim glasom početi derati „…Dinamooooooooo“ (uz tri imenice koje mu predhode). Vokal je nabrijan do daske, dodatno mu jačinu daju i back vokali, leglo istinskog testosterona. Kad smo već kod Dinama, dečki su jednu pjesmu posvetili i rodnom im Zagrebu – „Ljubav gradu (Špansko)“. Još jedna od opasnih nabrijačina je i pjesma „Demagogije“, bez dlake na jeziku jasno i glasno izražavaju nezadovoljstvo, a refren čini ovu pjesmu savršenom za grupno pjevanje na njihovim koncertima. „Svakidašnja jadikovka“ spušta ih na izrazito emotivnu razinu, spominju zvijezde na nebu, suze oni brišu i uz tipičnu gitarsku podlogu ljuljaju se u ritmu jedne rokerske balade. No, ne očajavaju već nastavljaju izrazito žestoko s pjesmom „Gad“. Zanimljiv je taj kontrast između izražavanja opakog protesta i ljubavne boli i patnji o kojoj pjevaju, kao u pjesmi „Psiho“. Tu su također ubacili su i malo akustike, no svakako se mora napomenuti da je ovaj album izrazito kvalitetno produciran i tehnički obrađen na zavidnoj razini. S te strane nema baš nikakvih zamjerki – zvuk izrazito čist, a svaka je stavka na svojem mjestu. „Odgovor“ se smjestio pred sam kraj albuma i u početku pomisliš da je riječ o laganici, no mijenjaju situaciju u žešću punkersku himnu, pjesmu koja bi mogla postati jedna od njihovih poznatijih stvari.
U četrnaest će stvari svatko sigurno naći nešto za sebe, njihovi će fanovi biti oduševljeni. No, osobno mislim da su pjesme možda mrvicu premonotone pa se slušatelj albuma relativno brzo može zasititi. Vanjski sušatelj, naravno, ljubitelji ovog žanra uživat će u svakom taktu i buntovnom riffu. Ali nije loše, simpatično za poslušati. Sigurna sam da će ove stvari odlično funkcionirati uživo.

Maja Trstenjak

Hits 2837

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima