Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Neposredno pred objavu debitantskog albuma "Zemlja kamenog bizona", grupa Mrave brojim objavila je četvrti singl, pjesmu naziva "Stanica". Ova dva momenta odličan su povod da osluhnemo kojih je 7 presudnih utjecalo na Zorana Klasića aka. Gospođo pitomi.

Pokušat ću se fokusirati na one albume i događaje koji su me u datom trenutku snažno protresli, preokrenuli i na neki način promijenili moj dotadašnji način promišljanja muzike. To se naravno događalo uglavnom u periodu mog sazrijevanja. Kako odrastaš i sazrijevaš kao čovjek i muzičar takvih je protresnih momenata prirodno sve manje, pa su tih 7 albuma i događaja smješteni u prošlosti:

The Beatles - "1962-1970" (2010.)

Ta dva dvostruka albuma je donio tata kao poklon kada se vratio s puta iz Pariza. U to doba bio sam prvašić i nisam se odvajao od tih ploča, posebno crvenog albuma, plavi je bio ipak malo pretežak za moj uzrast, nisam kužio zašto moraju vrištat (smiley).

Pink Floyd - "The Dark Side of the Moon" (1973.)

S obzirom na to da imam starijeg brata u vrlo sam ranoj fazi života uz njega imao priliku slušati muziku koju u prosjeku moji vršnjaci nisu. Čak i kada to nisam želio, brat je slušao GLASNO (smiley) Ovaj je album sigurno ostavio u meni izuzetno dubok trag.

Azra - "Azra" (1980.)

Ekipa iz razreda, žurke, nismo skidali s gramofona, sve smo naravno znali napamet, osjećali smo se kao pripadnici nekog tajnog udruženja.

Termiti - "Koncert Termita u Plavoj Sali (Dvorana mladosti - Rijeka) (?)

Neponovljiva energija koju osjećaš oko sebe, na stageu i u publici i od koje ne možeš više zaspati, strašno nešto, kakav urnebes.

Talking Heads - "Remain in Light" (1980.)

Točno se sjećam trenutka kada sam uoči jedne kino predstave prvi put čuo taj bend. Kao da me netko odvalio daskom po glavi, kakva energija, kakva originalnost. Po meni jedan od nesumnjivo najvažnijih albuma u povijesti rock glazbe. Nije mi uopće jasno tko je puštao takvu mjuzu uoči filma, baš bi volio znati, plaćam mu cugu (smiley).

Sonic Youth - "Goo" (1990.)

Mračni zid buke koja te štiti od hladnoće, unutra si, među svojima.

Radiohead - "The King of Limbs (from the Basement)" (2011.)

Teško je od ovog velikog benda nešto posebno izdvojiti, ali ova live snimka mi je svakako jedna od dražih.

Ajme, koliko toga sam morao izostaviti, teško je ovo. (wink)