Sedam presudnih

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Debitantski solo uradak pjevača Mihaela Kvorke, pjevača benda The A! bio nam je odlična prilika da ga upitamo za njegovih 7 presudnih i to iz razloga što je pjesma “Ljeto za nas” Mihaelov prvi studijski singl s kojim je odlučio započeti svoj glazbeni put kao solo izvođač. Predstavljanjem kroz 7 presudnih bolje upoznajemo njegov glazbeni ukus, a vama skrećemo pažnju da poslušate aktualni sing.

Stevie Wonder - "Hotter Than July" (1980.)

Kad sam prvi put ranih 2000-ih čuo na maminom starom gramafonu Master Blaster odmah sam znao da će to bit muzičar kojeg ću slušati još dugi niz narednih godina. I bio sam u pravu jer 20 godina kasnije I dalje izlizujem tu staru vinyl ploču.

Bob Marley - "Bob Marley at His Best" (1992.)

Mislim da ovdje samo ime govori za sebe. Iako reggae kao muzički izričaj rijetko koristim u svojim pjesmama vrlo često se nađe na mojim zvučnicima u autu ili doma.

Gibonni – "Mirakul" (2001.)

Ne znam niti sam što mi se više sviđa kod njega. Je li to mističan tekst gdje uvijek moram više puta poslušati neku pjesmu da shvatim što je autor htio reći ili su to aranžmani koji me podsjećaju na Petera Gabriela kojeg isto obožavam, ali sve u svemu jedan od rijetkih hrvatskih autora kojeg slušam više od 20 godina. A pjesma Mirakul, Tajna vještina i Libar su mi naj s tog albuma.

Peter Gabriel – "Secret World" (1994.)

Ovome live albumu sam se uvijek divio kako je vješto upotpunio svaku pjesmu sa bogatim aranžmanima i string sekcijom odsviranom na klavijaturama. Ne sjećam se točno kada sam pogledao cijeli koncert iz 1994 godine, ali znam da sam ga isti dan ponovio cijelog i narednih dana još par puta. A pjesma koja mi se i dan danas nađe na playlisti je Don't give up koju je Peter odpjevao sa Paulom Cole. Toplo preporučam svima da ju poslušaju, a muzičari koji sviraju s njima svirali su i s Gibonniem pa može biti da mi je i to dodatni plus zašto toliko volim Gibu.

Lenny Kravitz - "Black and White America" (2011.)

Mogao sam izabrati bilo koji album jer ko klinac sam četso slušao pjesme: American woman, It ain't over til it's over, Fly away, Are you gonna go my way...., ali ovaj album mi je posebno drag jer sam bio na koncertu u Zagrebu 2011 god. kada ga je promovirao po Europi. Sjećam se da smo Robert Domitrović i ja bili fascinirani cijelim koncertom i sutra smo se kod Robija našli i napisali neke naše prve autorske uratke, a evo 9 godina kasnije i dalje radimo zajedno.

Michael Jackson – "Thriller" (1982.)

Taj album iz 1982 sam isto iskopao davnih dana među hrpom gramafonskih ploča na maminoj polici. Billie Jean još i dan danas znam odsvirat jer čak i nakon 300x što sam ga odsvirao nije mi dosadila pjesma. Ne mogu reći da je utjecao na mene što se tiče glazbenog izričaja, ali definitvno jedan od dražih autora kojeg volim poslušati.

Ray Charles – "Anthology" (1988.)

Naravo da me privukla prva i najpoznatija stvar „Hit the road Jack“ i zbog te stvari sam se i vratio klaviru nakon dugo godina pauze. Sve što je ovaj čovjek postigao i iz kakve pozadine se probio može svima biti primjer. Samo mogu reći vrhunski muzičar.