Sedam presudnih

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kako bi se što bolje obilježila prva petoljetka festivala AntiValentinovo, prvu večer u petak 14. veljače održat će se veliki antivalentinovski retro tulum uz velike domaće zvijezde osamdesetih i devedesetih! ’80-e i ’90-e su bile plodne godine za hrvatsku dance i pop scenu pa će 14. veljače biti pravi glazbeni „blast to the past“. U sklopu te večeri nastupit će i legendarni bend Neki to vole vruće pa smo s tim u svezi zamolili Šomija da nam predstavi svojih 7 presudnih albuma.

Stevie Wonder - "Talking Book" (1972.)

Posudio sam ga sedamdesetih od Karla Metikoša koji ga je friškog donio iz Amerike I presnimio sam ga na kazetu. Tada nitko nije znao za Stivia kod nas a ja sam bio osupnut njegovom senzualnošću I čarima njegove harmonizacije a posebno Stivijevim vokalnim izražajem kao i danas.

Steely Dan – "Black Cow" (1977.)

Fussion bend, rock, jazz, latin music, reggae, traditional pop, R&B, blues,
I danas ih slušam sa jednakom strašću kao i iz tinejđerskog doba.
Poseban vokal Donalda Fagena i izvrsno isproducirano, posebno za tadašnje vrijeme.

Tower Of Power – "Live And In living Color" (1976.)

Za mene daleko najbolji live album svih vremena soul - funk – jazza.
Tada nije bilo nasnimavanja i postprodukcije pa je nestvarno kako David Garibaldi - (Drums), Chester Thompson - (Organ), Hubert Tubbes - (Vocal) pa duhači, etc., sviraju uživo. To je album koji sam od svih najviše puta preslušao.

Stevie Wonder – "The Songs In The Key Of Life" (1977.)

Stivijevo nestvarno pjevanje, toliki talent i posebnost u skladanju , aranžiranju...
Bila je to kulminacija Stivijevog klasičnog perioda snimanja.

George Benson – "Big Boss Band" (1990.)

Teško se odlučiti koji album mu je bolji ili najbolji.
Kralj Pop Jazza, osebujan vokal, gitarski maher, aranžer.

Weather Report – "Heavy Weather" (1978.)

Meni najdraži jazz fusion bend sa legendarnim Jacom Pastoriusom, neki kažu najboljim basistom svih vremena. Joe Zawinul, Wayne Shorter, Peter Erskine, Acuna. U periodu dok sam bio instrumentalist (bubnjevi), nije bilo dana da ne bi bar nešto slušao od Weather Report, a s guštom sam ih slušao uživo u Zagrebu u Domu sportova osamdesetih.

Quincy Jones – "Back On The Block" (1989.)

Na ovom albumu Quincy je okupio pjevače iz tri generacije - Ella Fitzgerald, Miles Davis, Joe Zawinul, Ice-T, Big Daddy Kane, Sarah Vaughan, Dizzy Gillespie, George Benson, Luther Vandross, Dionne Warwick, Barry White, Chaka Khan, Take 6, Bobby McFerrin, Al Jarreau, Al B. Sure!, James Ingram, El DeBarge, Ray Charles i 12-year-old Tevin Campbell.
Miris Amerike, sukus svega što volim.