Sedam presudnih

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Astrid by Francesco Moretti 1

Najnovije izdanje Začarane Močvare ugostit će jazz trio kojeg čine gitarist Matti Salo, basist Mat Muntz i pjevačica Astrid Kuljanić. Tom prilikom upitali smo Astrid da nam izdvoji svojih 7 presudnih albuma. O kojim se remek djelima radi zavirite u nastavku.

Gavin Bryars and Tom Waits – "Jesus’ Blood Never Failed Me Yet" (1993.)

74 minuta repeticije kratke fraze, najljepšeg glasa autetničnog pjevača na cesti, ispitivanje mogućnosti orkestracije i aranžiranja i neponovljivi Tom Waits. Ovo je jedna od onih pjesama koja će vas rasplakati svaki put kad je slušate.

Paul Motian – "The Windmills of Your Mind" (2011..)

Kvartet iz snova: Petra Haden vokal, Bill Frisell gitara, Thomas Morgan bas i Paul Motian bubnjevi. Izbor pjesama i način kako izvode pjesme me osvojio na prvo slušanje, i dalje svaki put kad ga slušam naučim nešto novo.

Norah Jones – "Come Away With me" (2002.)

Ovaj album se vjerovatno izlizao koliko sam ga vrtila, znam svaku pjesmu i svaku notu na njemu. Bend je savršen: Kevin Breit, Bill Frisell, Adam Levy, Adam Rogers, I Tony Scherr na gitarama; Sam Yahel na orguljama, Jenny Scheinman violina; Rob Burger na harmonici; and Brian Blade, Dan Rieser i Kenny Wollesen na bubnjevima. Kompozicije I aranžmani te produkcija su divni.

Elis Regina and Antonio Carlos Jobim - "Elis & Tom" (1974.)

Čim čujem taktove prve pjesme Aquas De Marco krenem se smijat, Elis i Tom su zarazni sa svojim optimizmom i razigranošću koja probija kroz glazbu.  Ako bih trebala izdvojiti najdražu pjevačicu, to bi definitivno bila Elis Regina. NJena neposrednost u pjevanju je nešto čime ja težim.

Paul Simon – "Graceland" (1986.)

Paul Simona sam počela slušati od Simon and Garfunkela, i jako volim sve što napravi. Ako moram izdvojiti jedan album to bi bio Graceland gdje savršeno spaja južnoafričku glazbu sa njegovim autorskim izričajem, budući da i ja volim spajati najrazličitije utjecaje u svom radu.

Jeff Buckley – "Grace" (1994.)

Smrzla sam se kad sam čula njegovu verziju Cohenove “Hallelujah”. Onda sam otkrika “Lilac Wine”. Pa “Lover You Shouldve Come Over”… ma cijeli album je remekdjelo.

Stevie Wonder – "Songs In The Key Of Life" (1976.)

Ne znam odakle krenut s divljenjem ovom djelu, od poruke i songwritinga do izvedbe, groovea… Stevie je i odsvirao većinu instrumenata, dupli album sadrži 17 pjesama,  sve hit do hita, a sve su različite i relevantne i danas .. obožavam pustit ovaj album i pjevat uz njega na sav glas!