Sedam presudnih

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

nellcote

Uoči ovogodišnjeg INmusic festivala na različite načine predstavit ćemo vam domaće izvođače. Jedan od njih je i kroz našu rubriku 7 presudnih. Čast da se prvi predstavi ima sastav Nellcote, a svojih sedam presudnih izdvojio je Vinko Ergotić.

The Rolling Stones - "Exile on Main Street" (1972.)

Album s kojim je sve počelo kad sam kao teenager kopao po katalogu Stonesa. Sjećam se da mi taj dvostruki album, kojeg su svi hvalili kao top Stones album, i nije na prvu ušao u uho. Ali nešto me stalno tjeralo da ga poslušam još barem jedanput, dok se nisam potpuno navukao na njega. Exile je pun različitih žanrova i emocija -  rock’n’roll rollercoaster. Obavezno preslušavanje u komadu.

Bob Dylan – "Blood On The Tracks" (1975.)

Dylan ima toliko velikih albuma, no prvo mjesto za ovaj break up album čisto iz razloga što svakim novim slušanjem imam osjećaj da me je Dylan naučio nečemu novom. Bilo o životu i ljubavi, bilo kao autor. Jedan od albuma na kojemu je teško izvući samo jednu najdražu stvar. Dobro ajde, Simple Twist of Fate je neponovljiva.

The Mars Volta - "De-loused in the Comatorium" (2003.)

I danas se sjećam tog osjećaja prvog slušanja ovog albuma. Bile su to prve godine faksa. Mislim da me nikad nešto nije toliko razvalilo, ni prije ni kasnije. Nabrijano, a melodično - brutalno privlačno. Cedric i Omar su tada bili bogovi. Progresija koja je puno utjecala na mene. Isto se uvijek sluša u komadu.

Tom Waits - "Rain Dogs" (1985.)

S Waitsom sam se upoznao preko trilogije albuma swordfishtrombones, Rain Dogs, Franks Wild Years. Godinama su se izmjenjivali na tronu, ali vremenom je ipak nekako Rain Dogs iskočio kao najdraži. Nema slabu točku i čini se da bi samo on bio dovoljan za hrpu inspiracije koju daje svakim slušanjem. Plus, Tango Till They're Sore.

The Black Keys - "Attack & Release" (2008.)

U to vrijeme sam puno slušao blues, a ova moderna blues ploča došla je kao pravo osvježenje. I dalje ju smatram njihovim najboljim albumom, spoj ranijih blues radova i modernijeg zvuka koji će kasnije biti više izražen. Ali i iz čisto subjektivnih razloga kao što su riffčina u I Got Mine ili predivna balada Lies. Dan je izravno utjecao na moje sviranje gitare.

Spoon - "Ga ga ga ga ga" (2007.)

Spoon je jedan od najpodcjenjenijih bendova, a ono što me najviše kod njih oduševilo je kako odlično koriste studio za igranje s aranžmanima i stvaranje pjesmama. Velik utjecaj u producentskom smislu. Osim toga, Britt i ekipa stvarno znaju napisati odlične pjesme. Ovaj album ih je pun.

King Gizzard & The Lizard Wizard - "Nanagon infinity" (2016.)

Taman kad sam mislio da me više ništa ne može previše uzbuditi i baciti na dupe, naletio sam te 2016. godine na ovaj album. Devet pjesama prolete kao jedna. Sve je energija i užasno je zabavno. Ljubav prema ovim luđacima se rodila.