Sedam presudnih

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Zele 2 3 1

Pioniri heavy metala u nekadašnjoj Jugoslaviji, bosansko-hercegovački hard rock i metal bend Divlje Jagode, nedavno je objavio singl kojim ovaj kultni bend započinje proslavu 40 godina, a koji će se naći na novom studijskom albumu u izdanju Croatia Recordsa koji izlazi u listopadu. Tom prigodom smo za naše čitatatelje porazgovarali s motorom pokretačem benda Zeletom Lipovačom, ali i zatražili od njega da nam otkrije svojih 7 presudnih albuma. Intervju možete čitati klikom na gornji link, a 7 presudnih provjeriti u nastavku.

Grand Funk Railroad - "We,re An American Band" (1973.)

Prvi bend koji sam upijao bio je Grand Funk Railroad, čiju singlicu mi je donio stari iz Italije kad sam imao nekih 14 ili 15 godina i nisam mogao drugo, nego zaljubiti se u tu sirovu energiju zvuka. Za mene je Grand Funk uvijek ostao sinonim slobode stvaranja glazbe bez kompromisa i bend koji je sigurno zaslužio veću popularnost.

David Bowie - "Diamond Dogs" (1974.)

Kad bih morao reći jesam li više puta odsvirao neke svoje pjesme ili Rebel Rebel iskreno ne bih znao odgovoriti. Iako je ovo prvi album nakon Ziggy Stardust faze i prvi na kojoj je sav gitaristički posao Bowie preuzeo na sebe, mislim da je napravio remek djelo svojim čupavim, sirovim rifovima, energijom i konceptom albuma.
Bilo kako bilo, David Bowie zadužio je svijet glazbe i teško je bilo što o njemu reći osim da je bio pravi Mačak i veliki umjetnik.

J.J. Cale - "Naturally" (1972.)

J.J. Cale donio je sasvim novi, jednostavan stil sviranja gitare koji je pomiješao blues linije sa country zvukom i bio je kontrast svega onoga što se u to vrijeme pojavilo na muzičkoj sceni. Riječ je i o velikom autoru kojeg su kasnije obradili Tom Petty, Santana, Eric Clapton, Johnny Cash, The Allman Brothers i mnogi drugi. Iako je svoje uzore pronašao u bluesu, stvorio je sebi svojstven stil i upisao se u povijest muzičkih velikana pjesmama kao što su Call me The Breeze i After Midnight.

Deep Purple - "Fireball" (1971.)

Nijedan bend nije ostavio toliko utjecaja na mene kao što su to napravili Deep Purple. Nekada je jedini način skidanja pjesama bio pustiti ploču, dobro načuliti uši i bezbroj puta vraćati iglu kako bi uhvatio svaki ton. Tri Fireballa sam poderao dok nisam skinuo Ritchie Blackmorea, jedinog gitariste i autora kojeg sa istim veseljem pratim 70ih i danas.

Led Zeppelin - "Led Zeppelin" (1969.)

Iako nisam bio najveći fan Led Zeppelina, mislim da bi Gibson trebao podignuti spomenik Jimmy Pageu za sve što je napravio za i na Gibson gitari. Pjesme Whole Lotta Love, Black Dog i Good Times Bad Times temelj su svake škole gitare za sve generacije.

Beck, Bogert & Apice - "Beck, Bogert & Apice" (1973.)

Savršen spoj lakoće sviranja, žestinu i profinjenost koji su možda naizgled nespojivi elementi, Jeff Beck je izbalansirao na najbolji mogući način. Posebno je bilo zadovoljstvo preslušavati svaki njegov novi album, jer sam znao da ću tamo naći nešto novo, čemu sam na svojim albumima težio i ja.

Jimi Hendrix Experience - "Are You Expirienced" (1967.)

Kad sam prvi put čuo Hendrixa kao da me pokupio svemirski brod i odnio na Mars. Sve je bilo nestvarno, zvuk je bio nešto čarobno i nisam ni o čemu drugome razmišljao nego da kupim takvu gitaru i možda jednog dana budem dovoljno dobar i sviram kao on. Moji prvi gitaristički počeci bili su na prijateljevoj Höfner električnoj gitari, a nakon dva ljeta sviranja na terasi sa 17 godina uspio sam kupiti crveni Fender Stratocaster baš kakvoga je Hendrix svirao.