Sedam presudnih

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

nermin puskar

Talentirani bosanski glazbenik, pjevač, gitarist, autor stihova i glazbe Nermin Puškar krajem prošloga mjeseca predstavio je svoj drugi singl 'Tiha Voda'. Na našim stranicama isti ste imali prilike preslušati, ali i pogledati jer je uz singl snimljen i spot. S tim u svezi upitali smo Nermina da nam predstavi svojih 7 presudnih.

Divlje jagode - "Motori" (1982.)

Ploča zbog koje sam već u vrtiću odlučio da ću se baviti muzikom i to R.N.R-om. Sjećam se samo koliko smo kolektivno divljali i koji je to adrenalin bio. Odlična produkcija, super pjesme...

Atomsko sklonište - "Jednom u životu (Live)" (1985.)

Prva pjesma “Skloništa” koju sam čuo bila je “Olujni mornar” i to live verzija s albuma “Jednom u životu”. Bilo je to u nekom salonu igara dok sam nabijao igricu poslije škole. Mislim da sam bio 7. osnovne. Presnimio sam taj album na kasetu i totalno se navukao na sve pjesme. To je bio kraći summing legendarnih hitova do 85 g. Ubrzo sam istražio cijelu diskografiju i za mene tu nema razlike, dok je Serdjo pjevao svaka ploča se može svrstati u kultnu antologiju  R.N.R-a ovih prostora. Taj album me ponukao da osnujem svoj prvi band “Rahela” po istoimenoj pjesmi, a pripala mi je i velika čast da sam tamo negdje 2002 god. s bandom “Knock out” bio sudionik i legendarnog Djosera u Puli. Otprašili smo što nego Olujnog mornara. Evo naježih se.

Pink Floyd - "Live in Venice 1989" (1991.)

Moj prvi susret s “ozbiljnom muzikom”, ta ploča mi je mnogo toga odredila. Prije svega postavila temelje kad je ekspresija gitarske svirke u pitanju.

Coldplay - "Ghost Stories" (2014.)

Album koji je nakon dosta vremena “traženja” ponovo probudio neke zaboravljene osjećaje kad je slušanje muzike u pitanju. Bitan je zato što sam upijajući ga, na nekom novom nivou postao svjestan muzike iza muzike.

Sting - "Mercury Falling" (1996.)

Svirački jedan od najboljih albuma koje sam ikad čuo. Predivne pjesme, aranžmani, fantastična ekipa, jedna od jačih na svijetu. A Colaiuta je jedan od rijetkih bubnjara koji mi svirkom tjera suze na oči. S tom pločom sam se uspavljivao poveći dio srednje škole. Sve je po mjeri i baš po mom ukusu.

Deep Purple - "Live in California 74" (200.)

Ako imam loš dan dovoljno je da pustim pjesmu “Might just take your life” i slika se odmah mijenja. Koncert koji je na svoj način vizualno i sviračko remek djelo, u mom slučaju bukvar rocka. Glenn Hughesa tadašnjeg basistu “Mark 4” postave Purplea i danas pratim i svrstavam ga u prvu ligu pjevača zajedno s Coverdale-om koji su ostavili veliki utisak na mene. Roker sam teški, nema pomoći :)

Pearl Jam - "Ten" (1991.)

Kad se pojavio Pearl jam, odjednom mi je postalo jasno gdje sam u svemu tome i što u stvari želim od svirke. Istinu energiju zanimljivu harmoniju i originalnu melodiju. Baš ih volim.