Sedam presudnih

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

sasa

Do Antivalentinova ostala su svega tri dana, a mi u samom finišu promocije predstavljamo masterminda kultne grupe The Beat Fleet - Sašu Antića. U svojih "7 presudnih" otkrivamo tko su krivci koji su mladog Antića gurnuli u glazbene vode umjesto da je odlučio u profesionalnoj karijeri biti igrač ping-ponga, psihijatar, vlasnik galerije ili lovac na ljude guštere. Sve to, ali i koji detalj više, otkriva u nastavku.

Ultramagnetic Me's - "Critical Beatdown" (1988.)
1988. godina, jedan od albuma s velikim A. I danas zvuči svježe, Kool Keith je objavio svijetu svoj jedinstveni stil i rimu i ustoličio se među vječne velikane rap-a. Album bez greške, a nema bas liniju. lnače, jedan od najdražih albuma Liama Howletta iz Prodigya,skinuo je s njega dva sampla. Tulum.

Eric B & Rakim - "Let The Rhythm Hit'em" (1990.)
Opet '88-a godina, koja je za hip hop bila ono što je '67 za rock. Jedan i jedini Rakim sa svojim nevjerojatnim hipnotičkim stilom i rap poezijom koja je pomakla žanr. Produkcija Eric 8-a na ovom albumu je također bila nešto novo i drugačije. Tu je sve magično, album kojem se redovno vraćam.

Cypress Hill - "Cypress Hill" (1991.)
Trebalo mi je malo vremena da mi sjedne jer je DJ Mugs tu okrenuo priču. Prljavi beatovi i soul samplovi, B Real sa svojim pitchanim glasom, Sen Dog kao kontrapunkt, napušeni gangsteri koji prijete iz fotelje i groove do jaja. Jebeni party. Album koji mi je dugo bio uzor za aranžmane.

Massive Attack - "Protection" (1994.)
Nemam riječi, muzika za ljubav. Savršena produkcija kojoj uvijek neuspješno nesvjesno težim.

Portishead - "Live NYC" (1998.)
Grandiozni spomenik tugi i očaju, božanstvena Beth Gibbons koja se drži za cigaretu i mikrofonski stalak kao brodolomac za komad olupine, iza nje bend, gudači i gramofon. Na albumu je najbolji scratch solo ikad.

Tricky - "Maxinquaye" (1995.)
Remek djelo sampliranja, spajanje nespojivog u sklad, neponovljiva zvučna slika, vokalno najnapušeniji album ikad, erotika za emocionalno uzdrmane. Album kojeg sam duboko proživljavao i koji mi je vječna inspiracija.

A Tribe Called Quest - "Low End Theory" (1991.)
Na više od pola stvari je odsviran pa onda sempliran bas i bubanj, za mene album s najboljim odnosom jazza i hip hopa. Dva MC-a, topao zvuk, veliki gušt za slušanje, album kojeg često stavim kad ne znam što bi slušao. Na njemu je antologijski rap Busta Rhymsea na Scenario.