Sedam presudnih

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Mnogi drugi

Ovoga puta nešto sasvim drugačije. Sedam presudnih albuma predstavlja nam bend Mnogi Drugi, a drugačije je to što je članova benda točno sedam pa je ovaj puta svaki član odabrao svoj jedan presudni album i tako su formirali listu od sedam presudnih albuma benda. Koji je to super bitan albuma presudan za svakog od člana benda provjerite u nastavku.

1. Led Zeppelin - "Houses of the Holy" (1973.)
genijalan album koji je usmjerio i obogatio moj glazbeni ukus te razuvjerio moje uvjerenje da rock mora imati svoju formu i biti žestok. (Martin Mandir, pjevač)

2. Fleet Foxes - "Fleet Foxes" (2008.)
album zbog kojeg sam odlučio električnu zamijeniti akustičnom gitarom. (Ante Jelinčić, gitarist)

3. Jethro Tull - "Minstrel in the Gallery" (1975.)
Album koji je zapravo spoj eksperimentalnih albuma. Dobar primjer je pjesma Baker Street Muse koja je sama po sebi spoj 4 različite pjesme, odnosno sama za sebe stoji kao album. Uz sviračko i aranžmansko umijeće ovaj album je definitivno užitak za slušati, a pogotovo kada poslušate Iana Andersona i njegove tekstove koji su nekad toliko banalni na prvu - ipak nađete dublji smisao u onome što želi reći. (Martin Zlopaša, gitarist)

4. Bulgara – "Bear's Wedding" (2006.)
Bugarski etno/jazz bend slušam neprekidno unazad 10 godina i pri svakom slušanju otkrijem nešto novo. Odlični glazbenici, pregršt nepravilnih ritmova i originalni pristup tradicijskim melodijama čine ovaj album bezvremenskim. (Filip Kovačević, basist)

5. Atomsko Sklonište - "Ne cvikaj generacijo" (1978.)
I dan danas sam uvjeren da su oni proroci :) Sve što su rekli u vremenu svog stvaranja, danas se stvarno i događa. (Mirko Burazer, bubnjar)

6. Pearl Jam - "Ten" (1991.)
Nikome nije uspjelo da su sve pjesme s albuma hitovi. Svi znaju za taj bend zbog tog albuma. Lansirao ih je u zvijezde. (Ivan Perković, trubač)

7. Rammstein - "Mutter" (2001.)
Čvrst album koji me uvjerio da i jezik poput njemačkog može biti iskorišten u glazbenom pravcu i da me muzika može inspirirati, bez obzira na jezičnu barijeru. Iako mi se danas takva konstatacija čini poprilično očita, u mojem petnaestogodišnjem mozgu je proizvela novo otkriće koje me glazbeno vodi sve do danas.

I s tom spoznajom i sam sam spreman na beskompromisan rad na svojem domicilnom jeziku jer smatram da se kvaliteta može osjetiti bez obzira na jezik te da je muzika kao izričaj potpuno univerzalan jezik. I zato je Rammstein s albumom Mutter moj izbor. (Roko Vidaković, trombon)