Sedam presudnih

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 2589

Dva koncerta Vatre su pred nama - u petak, 19.5. akustični te u subotu, 20.5. električni u Tvornici kulture. Prije nego što vam odsvira uspješnice svog benda, Ivan Dečak je otkrio sedam albuma koji za njega neiscrpan izvor glazbene inspiracije.

The Doors - "The Doors" (1967.)

The Doors

Svakako je prvi album koji je, iskoristit ću citat samog Jima Morrisona, "otvorio vrata percepcije"; u mom slučaju, glazbenog svijeta koji me okružuje i to u nježnim formativnim godinama.

 

 

Pink Floyd - "Dark Side Of The Moon" (1973.)

Pink FloydJednostavno iz činjenice da je ujak kod kojega sam ljetovao čitavo djetinjstvo i mladost posjedovao svu silu gramofonskih ploča, svako bi moje ljetovanje bilo obogaćeno novim audiovizualnim dozivljajima od kojih je Dark Side zasigurno jedan od upečatljivijih. Već prvim susretim sa ovitkom i preslušavanjem te čarobne ploče, postajete joj doživotno naklonjeni.

 Rolling Stones - "Tattoo You" (1981.)

Rolling StonesMožda i nije moja najdraža ploča Stonesa, ali je prva koja je zakotrljala kamenčiće u mojoj glavi. A pjesma ''Start Me Up'' (za koju sam kasnije, čitajući biografije Stonesa, doznao kako su je sasvim slučajno iskopali s nekih davno odbačenih snimki) i dalje kod mene izazove radost prvim taktovima.

 EKV - "Samo par godina za nas" (1989.)

EKV

Album i bend koji i dan danas zvuči tako svježe i proročanski. S početkom srednje škole otkrio sam da i na našim prostorima postoje, ili su postojali, uistinu bezvremenski i svjetski bendovi.
Pjesma "Samo par godina za nas" vraća me uvijek na jedno te isto mjesto u rodnoj Virovitici, i baš zato, premda ju volim, ne mogu ili bolje rečeno, zbog osobnog mentalnog zdravlja, ne smijem ju slušati bilo kada!

Urban Hymns  - "The Verve" (1997.)

UrbanOvaj je album jedan od rijetkih albuma koji me u potpunosti osvojio na prvu.
Sjećam se kako sam se vratio iz noćnog izlaska, upalio MTV (tada je MTV jos vrtio spotove) i ugledao ispijenog frajera u koznjaku kako najkulerskije na svijetu hoda nekim kvartom dok mu niz usne klize riječi velike himne "Bittersweet Symphony", za koji će ih, pazi apsurda, poslije tužiti i tužbu dobiti moji omiljeni Stonesi (tipično za stare prdonje). No, kako bilo, ta je pjesma do danas ostala moja budnica za svaki moj rođendan.

 Radioead - "The Bends" (1995.)

Radiohead

Album nam je u studio za vrijeme snimanja donio nas tadašnji producent Denyken i jasno se sjećam kako je kod svih nas u bendu izazvao totalnu hipnozu, a hipnoza Radioheada kod nekih članova benda traje do dana današnjeg.

 

Bruce Springsteen - svi albumi

SpringsteenJednostavno, zato što se to riječima ne može opisati.