Sedam presudnih

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Antonela Doko

Dobitnica Porina u kategoriji Najbolji novi izvođač godine, Antonela Doko, polako ali sigurno ulazi na domaću glazbenu scenu. Njen se singl "Odlična stvar" često može čuti na lokalnim radio postajama, a kojih je sedam albuma utjecalo na njeno glazbeno stvaralaštvo, doznajte u nastavku.

 

Amy Winehouse - "Back To Black" (2006.)

Back To Black

Imala sam trinaest godina kad sam prvi put čula taj album i ostala potpuno začarana. Bila sam premlada da skužim što me je, osim tog neodoljivog glasa punog dima i vjerojatno gina, toliko dotaknulo, ali sam znala da je to glazba koju bih i sama rado pjevala.
Taj predivni oslonac na pop i soul glazbu 60-ih, s neobično iskrenim i suvremenim tekstovima, nešto je što osjećam “svojim“. Cijeli album je jedna vrlo iskrena priča kojoj vjeujem i koja može biti priča o svima nama. “Love is a Losing Game“ ili “Wake Up Alone“... tko od nas to nikad nije doživio ili osjetio? Savršeno.

Amy Winehouse - "Franck" (2003.)

Franck

Nakon "Back to Black", uslijedilo je traganje za svakom pjesmom koju je Amy pjevala, pa sam tako preslušavala i Franck. Nevjerojatno kako je Amy s devetnaest godina zvučala kao da iza sebe ima tisuće i tisuće sati pjevanja po zadimljenim jazz klubovima, a zapravo je bila klinka iz Sjevenog Londona. Fascinantno. I definitivno sam bila uvjerena da ona pjeva samo ono što uistinu proživljava ili je proživjela. Nikakva lažnjak, uljepšana priča. “You Send Me Flying“- taj maestralni glas to uistinu i učini dok ju slušate!

Noisettes - "Contact" (2012.)

Contact

Iako mi je Contact mrvicu manje cool od njihovog prvog albuma, "Wild Young Hurts", uvrstila sam ga zbog sjajnih vokalnih transformacija koje Shingai Shoniwa postiže s nevjerojatnom lakoćom.
Podjednako uvjerljivo mi zvuči u elektropop pjesmi "I Want You Back", pa kao soul diva u "That Girl", a onda iznenadi country izvedbom u "Ragtop Car". Vrlo mi je zanimljiva ta mješavina svega - od acid jazza do disco glazbe, a posebno mi je dojmljivo to što album započinje orkestralnom izvedbom, a završava minimalistički, uz akustičnu gitaru.Sviđa mi se njihova neopterećenost žanrovima.

Radiohead - "In Rainbows" (2007.)

In Rainbows

E ovaj bend sam prvi put čula kod Ines i Arijane i sentimentalno sam vezana uz taj bend. Bilo mi je možda jedanaest godina i išla sam na neki dječji festival. Sjećam se vjetrovitog i oblačnog poslijepodneva, neke mekane, sivo-plavičaste dnevne svjetlosti koja je ulazila kroz prozore, pogleda na more i nebo i glasa Toma Yorka... Već sam poprilično razumjela engleski, pa mi se tada stih iz pjesme "All I Need" zauvijek urezao u pamćenje: I'm a cloud of moths/Who just wants to share your light... Puno dobre glazbe sam čula i slušam zahvaljujući Ines, Arijani i mom tati.

Macy Gray - "Stripped" (2016.)

Stripped

Također jedna od preporuka mog autorskog tima, ali osvojila me na prvo slušanje. “The Heart“ mi je jedna od najemotivnijih izvedbi uopće, ta ogoljena električna gitara i njezin fantastičan glas... Naježim se od ganuća. Izvrsno. A super su mi i stihovi: I don’t need no glasses to see that you’re walking away from me; You leave me, you must be crazy. Tako iskreno i životno, pa to svi pomislimo kad nas netko ostavlja...

Devil Doll - "Queen Of Pain" (2003.)

Queen Of Pain

Rock and roll, rockabilly, jazzy, bluesy swing... svega pomalo, a čudesno usklađeno. Magnetičan, “kišoviti“ glas Colleen Duffy savršeno odgovara svakoj pjesmi. Glatko i svilenkasto, ali također sirovo i okrutno. Nevjerojatno dobro. Istovremeno se možete naći u 1940-ima,među jazz pjevačima, gospodom u prugastim odijelima i damama s dugačkim cigaršpicima - i punk sceni 70-ih. Sjajno, sjajno!

 

Dinah Washington - "For Those In Love" (1955.)

For Those In Love

Za mene je to jedna od najvećih jazz pjevačica svih vremena. Posebno mi je draga pjesma “This Can't Be Love“, ta izvedba je mislim neponovljiva, skoro ekstatična. Pa pjesma “I Could Write a Book“- savršeno. Zbog takvih umjetnika se i poželite baviti glazbom, a s druge strane toliko su dobri da se želite prestati baviti glazbom, jer je skoro nemoguće doseći tu razinu!