Sedam presudnih

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Mia Dimšić

Neodoljivo šarmantna Mia Dimšić prikupila je simpatije velikog broja ljudi u iznimno kratkom vremenskom periodu zahvaljujući nevjerojatnoj količini talenta, opijajućoj boji glasa te predanom radu i ljubavi prema glazbi. Mlada kantautorica prošle je godine osvojila domaću publiku sa singlom "Život nije siv", a prije nekoliko je tjedana objavila istoimeni debitantski album. Nosi titulu ambasadorice Record Store Daya koji će se obilježiti prigodnim programom 22. travnja i u Zagrebu. Kojih je sedam albuma utjecalo na nju i njen rad, saznajte u nastavku.

Taylor Swift - "Fearless" (2008.)

Fearless

Album koji sam otkrila kad sam imala šesnaest godina, nakon čega se moj pristup gitari, izvođenju, pjevanju i pisanju potpuno promijenio. Kombiniranje tradicionalnog countryja s modernim popom i zanimljivi narativni stihovi koji u detalje opisuju najčešće ljubavne situacije uz laganu i pjevnu pop glazbu za mene su bili otkriće i vjerojatno me oblikovali više od bilo koje glazbe koju sam dotad slušala.

Jewel - "This Way" (2001.)

This WayOvaj sam album dobila na kazetici kao poklon kad mi je bilo deset godina i to je bio vjerojatno moj prvi dodir sa stranom glazbom. Jewel mi je do danas ostala jedna od najdražih izvođača i apsolutni uzor, a iako album nije imao takav komercijalni uspjeh kao njezine prve stvari, za mene ima nešto posebno. Polovica pjesama na njemu zvuči kao da ispod njih šumi more i sol se prosipa zrakom, a druga polovica je savršen soundtrack za vožnju autom po širokim i otvorenim cestama.

Vesna Pisarović - "Da znaš" (2000.)

Da znasObožavala sam Vesnu otkad se pojavila na sceni, gotovo da nije bilo djevojčice koja nije. Pjesme i tekstovi su uvijek bili pitki, a opet ne plitki, a naslovna pjesma s ovog albuma, iako je prepjev, jedna je od onih koja je sigurno obilježila našu estradu.

 

 

Kacey Musgraves - "Same Trailer, Different Park" (2013.)

KaceyPrvi put sam čula za Kacey tek prije negdje tri godine, ali kad sam jednom došla do ovog albuma, nije se prestao vrtiti na repeat dok nisam znala sve tekstove napamet. Tekstovi baš i jesu ono što ju čini posebnom i mislim da nema izvođača koji je tekstualno više autorski utjecao na mene. Kacey pjeva o dubokim i vječnim problemima društva u kojem živimo kao da pritom peče palačinke i pleše sa susjedima. Nevjerojatan spoj glupavog s pametnim koji očarava, a pjesma 'Follow Your Arrow' bi nam svima mogla biti životna himna.

Norah Jones - "Come Away With Me" (2002.)

Norah JonesNorah uvijek opušta i smiruje i ujedno zna tiho i nenametljivo reći jako puno stvari na vrlo upečatljiv način. Apsolutno sve što je dosad snimila za mene je remek djelo, ali baš na ovom albumu se možda skupilo najviše dragulja, posebno naslovna pjesma i 'A Long Day Is Over' koju bih svima preporučila na kraju onih dana koji kao da nikad neće završiti.

 

Robbie Williams - "Escapology" (2002.)

EscapologyKad netko kaže pop, moja prva asocijacija je uvijek Robbie i zvuk koji je imao ovaj album. Možda sam subjektivna jer sam uz njega i odrastala, ali žao mi je što američki mainstream pop više nije baš ovakav topli, snažni i zvonki pop u kojem dominiraju klavir, gitare i prirodni akustični zvukovi. Na albumu je i pjesma 'Feel' koja je potpuno opravdano bila ogroman hit.

Dino Jelusić - "Ti si moja prva ljubav" (2004.)

Dino JelusicDino Jelusić - Ti si moja prva ljubav
Zadnje mjesto na mojoj listi zauzima Dino za čijim sam pjesmama bila toliko luda u osnovnoj da su mi prijatelji iz razreda skupili za njegov prvi CD. Bio mi je jedanaesti rođendan i sjećam se da je naslovna pjesma albuma išla na repeat dobrih sat vremena, a ni ostale pjesme nisu bile ništa lošije. Iako je jako teško napraviti pjesme prigodne za 10-godišnjaka i sve to upakirati kao smislenu cjelinu, Dino je u tome uspio.

RSD