Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Brkovi

Punk folk wellness spa bend Brkovi osvojili su regiju. Trenutno promoviraju novi album "Torzo Dade Topića", a sedam presudnih albuma koji su utjecali na njih odabrao je gitarist Tomislav Kalousek.

 

Public Enemy - "Fear Of Black Planet" (1990.)

Public EnemyOvaj album je ovdje je jer je ovo prvi album koji sam kupio u životu. Bila je to piratska kazeta, s rozim omotom na kojem je pisaćem mašinom otkucan popis pjesama na A i B strani, kupljena od preprodavača u Bogovićevoj ulici, u Zagrebu. To je tada bilo legalno, tj. bilo je ilegalno, ali moglo tako trgovati, tih ranih 90-ih. Znam da sam tada htio kupiti nešto da je rap, a da nije MC Hammer. Još nisam znao da postoji hip hop, ili ga možda tad nije ni bilo. Još je sve bio rap. Ne znam jesam li već tada, u dobi od 12 godina, znao za Public Enemy, ili mi je to preporučio prodavač. U svakom slučaju, preslušao sam tu kazetu nebrojen broj puta, ne samo zato što mi što mi se svidjelo, nego i zato jer što to bila jedina MOJA kazeta.

Husker Du - "Land Speed Record" (1981.)

AvalonNašao sam ovu kazetu kod starijeg rođaka i već nakon prvog slušanja zaključio da ne želim više slušati hip hop, nego da želim slušati hardcore/punk. To je za mene bilo to. Da netko nije otkrio ovako brzi način sviranja, ja bi ga otkrio. Toliko mi  se svidio. Na stranu, što je kasniji Husker Du za mene sranje i nebitan bend, ovaj album je remek djelo. Zbog njega sam počeo slušati hardcore.

 

 

Minor Threat - "Out of Step" (1983.)

AvalonOno što me privuklo Husker Du-u, našao sam, ali u bolje snimljenoj varijanti kod Minor Threata. Sve sam bio sigurniji da je hardcore muzika za mene. Poslušao sam i Fugazi, sljedeći bend od Iana McKaya. To je sranje, to nemojte slušati.

 

 

 

 

Iron Maiden - "Live After Death" (1985.)

AvalonDugo vremena sam mislio da me heavy metal kao žanr uopće ne zanima. Zanimao me hardcore i možda od tih metalskih subžanrova, grindcore ili neki thrash metal. Onda sam čuo ovaj album i bilo mi je sve genijalno: pjevanje, terce na gitarama, sve mi je bilo sklopljeno kako treba, čak i bolje nego sam mogao zamisliti. I dan danas sam Iron Maiden fan.

 

 

Nervozni poštar - "Zapamti ja sam gazda" (1986.)

AvalonOvu ploču sam našao kod prijatelja iz srednje škole. On nije ni znao što je to. Točnije, to je bila ploča od njegovog oca. Posudio sam je, jer sam želio čuti što se iz tog krije. Kakvo je to ime Nervozni poštar? Ime pjesme "Mi smo drvosječe"? Sve me to jako zanimalo. Pao sam u trans kad sam je čuo. Heavy gitare i narodnjačko pjevanje, to je to. Kad sam pustio LP na mojem Tosca gramofonu, kao da su se otvorila vrata druge galaksije. Aldous Huxley, totalni. Taj je album veliki krivac za to što su Brkovi uopće osnovani.

 

 

Frank Zappa/Mothers of Invention - "We're In It Only For The Money" (1986.)

AvalonFranka Zappu samo dugo znao samo po pjesmi "Bobby Brown". Počeo sam istraživati njegov opus i ovo je bio jedan od prvih albuma na koji sam naletio. Nisam mogao vjerovati da je prije 40 godina djelovao toliko genijalan kompozitor koji je ismijavajući tadašnje trendove radio bolje pjesme od ljudi s kojim se sprdao. Sljedećih 12 mjeseci sam slušao samo Zappu, dok nisam preslušao svih pedesetak albuma.

 

 

Burning Spear - "Marcus Garvey/Garvey's Ghost" (1976.)

AvalonOvaj album mi je posudio legendarni Zoid. Na CD-u prvo ide album "Marcus Garvey", i to je sve regularno - roots reegae iz 1976. godine. Kad je završio album kreće njegova dub verzija. Trebalo mi je par sati da povjerujem da je netko radio takve remixeve još 1976. Zvučalo mi je to toliko ispred svojeg vremena. Sad sam se već navikao na tu činjenicu.