Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

BalkalarBalkalar je etno sastav koji čine četiri mlada perspektivna glazbenika raznih glazbenih interesa od klasične glazbe, rock, blues, do psy trancea, jazza, svega i svačega pa tako do naših balkanskih tradicionalnih korijena.

Inspirirani međunarodnim festivalom ethno glazbe Balsika, kontrabasist Pavle Kladarin, gitarist Marko Palanović i violinistica Irma Bulaja počinju svirati kao ulični trio, da bi im se par mjeseci kasnije pridružio Ivan Judaš na djembama. Kako biste stekli uvid u njihovo stvaralaštvo, za vas je sedam presudnih albuma odabrao Pavle Kladarin. Uživo ih možete čuti 25. siječnja u sklopu programa Good Vibrations u Vintage Industrial Baru.

Nigel Kennedy - "East Meets East"

NigelPo meni jedan od najboljih albuma etno glazbe ikada. Sadrži gotovo sve moje najdraže tradicionalne pjesme i to u genijalnoj izvedbi Nigela Kennedya koji zbilja cijedi dušu sa svojom violinom. Njegova izvedba “Ederlezija” je osobito posebna. To je muzika koja je nadišla ovu stvarnost i pliva u svijetu najčišćih emocija, kao da se prvobitni bitak ljudske duše izražava kroz vibracije te glazbe.
Mislim da je ovaj album jako inspirirao ne samo mene nego i sve članove Balkalara u našoj potrazi za predočavanjem ethno muzike na naš originalni način.

Goran Bregović - "Šljivovica and Champagne" 

BregovicKako li je samo moja balkanska duša bila sretna kada je otkrila ovaj album. Nema tu puno filozofije kao u slučaju Nigela Kennedya - ovaj album je oličenje derneka. Uz tu muziku ti dođe da razbiješ koju čašu, plačeš i smiješ se u isto vrijeme. (Pijenje rakije šljive prije slušanja ovog albuma strogo je preporučano)

 

 

 

Lunar Dawn - "Kolovrat" 

Lunar DawnSada nešto malo drugačije. Po meni jedan od najboljih albuma elektronske glazbe ikada stvorenih - a dolazi iz Hrvatske! To nije običan album elektronske glazbe, to je supersimfonično putovanje u staroslavenske mitove, običaje i priče. Cijeli album odiše ethno štihom - melodijama odsviranih na šargiji, mističnom ambijentu staroslavenskih šuma, šarenilu svemirskih zvukova - kao da predočuje staroslavenske mistične rituale u pokušaju povezivanja sa onostranim.

Putomayo - "Gypsy Caravan" 

PutomayoLegendarni Putomayo - prijestolnica world glazbe. Ovaj album odiše slobodom. Romska glazba nekako ima taj utjecaj na ljudsku psihu da se čovjek osjeti nevjerojatno slobodnim - poželi zaplesati i zapjevati na sred ulice, skakati u zrak od sreće i energije koja prožme cijelo fizičko tijelo, a dolazi iz duše. Diri Diri so Kerdjan mi je definitivno jedna od najdražih ethno pjesama koje sam ikada čuo - te ju na koncertima Balkalara možete čuti i u našoj izvedbi.

Percival - "Slava! Pieśni Słowian Wschodnich" 

PercivalMoć slavenskih vukova. Genijalni ethno koji dolazi iz slavenske duše - sadrži jednu posebnu moć - za razliku od romske glazbe, ova glazba me više tjera da odem u šumu te u hipnotičkom ritmu prizivam duhove prirode, štujem Svaroga i Jarila, ulazim u trans. Album pomalo zvuči kao soundtrack nekih epskih bitaka vođenih kopljima te lukom i strijelom - muzika od krvi i mesa sa primjesama mističnog svijeta staroslavenske mitologije.

Shantel - "Disko Partizani" 

ShantelKoliko sam samo genijalnih noći proveo uz ovu muziku - album odiše sličnom vibrom kao onaj Bregovićev koji sam ranije spomenuo ali ipak ima još neki dodatni štih u njemu. Pravi album za neki dernek s tim da ima još dodatni začin humora i zezancije - dira te u dušu, nema tu puno filozofije - onaj tko je to osjetio znat će o čemu pričam.
Jedan od onih albuma koji me je jako inspirirao da uopće dobijem ideju stvaranja Balkalara.

Kalya Scintilla - "Open Ancient Eyes" 

KaylaKao zadnji album sam odlučio staviti nešto drugačije, no nešto zbilja posebno.
Ovaj album nema apsolutno nikakve poveznice s fizičkim svijetom - on je putovanje kroz vrijeme i prostor. Slušajuči ovaj album, slušatelj putuje od drevnog Egipta, Indije, Južne Amerike, bliskog Istoka pa sve do Nordijskih prostora proživljavajući drevne plemske rituale sa tih prostora te tako ulazi u trans i u neku drugu stvarnost - nadilazeći “vrata percepcije”. Ovo je album elektronske glazbe no na trenutke zvuči puno više organski nego bilo kakav jazz ili blues - upravo zato što koristi izvorne zvukove plemenskih bubnjeva, jako puno ethno instrumenata te ambijentalne zvukove prirode koji su toliko genijalno uklopljeni u cijelu zvučnu sliku albuma.