Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ja od jutra feature1

Praizvedba dramskog teksta “Ja od jutra nisam stao” dramatičarke i spisateljice Une Vizek, prvonagrađenog na natječaju Marin Držić za 2017. godinu, održat će se u petak, 29. ožujka u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh, u 20 h, u režiji Nane Šojlev.

U pomaknutom Vizekinom svijetu matrijarhalnog uređenja, gdje su stereotipizirane rodne uloge izvrnute, a muškarci inferiorni ženama, satirička se oštrica obračunava s rodno uvjetovanom raspodjelom moći i uvriježenim klišejima o prirodi muško-ženskih odnosa u suvremenom društvu. Tijekom atipičnog druženja četvorice bliskih prijatelja za večeri koja se pretvara u neobuzdano, logoreično i emotivno pijančevanje, svaki od njih na svoj način propitkuje svoj položaj u intimnim vezama i društvu, a kulminacija se dostiže kada se konačno suoče s njima nadređenim ženama. U ozračju ženske dominacije i muške submisivnosti, bezimeni muškarci, simbolično svedeni tek na brojeve, vrte se u cikličkim dijalozima i situacijama koje podcrtavaju apsurd i prepoznatljivost svakodnevice, ali pritom čeznu za promjenama i afirmacijom.

Igraju Jerko Marčić, Hrvoje Kečkeš, Marko Makovičić, Ozren Opačić, Linda Begonja i Ornela Vištica. Dramaturginje su Dora Delbianco i Dina Vukelić, glazbu potpisuje Milorad Stranić, kostimografiju i scenografiju Valentina Crnković, a oblikovanje svjetla Aleksandar Saša Mondecar.