Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

glumica foto hnk

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u petak, 1. veljače održat će se premijera predstave „Glumica“, prema tekstu i u režiji francuskog pisca, koreografa i redatelja Pascala Ramberta kojem će to biti prva režija u hrvatskoj središnjoj kazališnoj kući.

Drama se igra u prijevodu Zlatka Wurzberga. Uz tekst i režiju, Pascal Rambert potpisuje i scenografiju, dramaturginja je Sanja Ivić, kostimografkinja Anaïs Romand, a oblikovatelj svjetla Thierry Morin.

„Glumica“ je Rambertova posveta kazališnoj umjetnosti kroz koju se provlači ideja o svijetu koji se približava svome kraju. Komad priziva glumce iz slavnoga Moskovskoga hudožestvenog akademskog teatra. To je priča o velikoj divi ruskoga teatra koju publika obožava, a koja će nenadano umrijeti. Uz bolničku postelju izmjenjuju se ljudi iz njezina osobnog i profesionalnog života. Kolege iz kazališta, prijatelji, njezina djeca, sestra, roditelji, ljubavnici, muž, svi joj dolaze u posjet, svatko sa svojim životnim ili umjetničkim problemom.

Posrijedi je melodrama ruskog ugođaja, s mnogo suza i cvijeća, iskaza o kazalištu i životu, obožavanju glumaca i kultu umjetnosti. Veliku divu glumi Alma Prica, a posjetitelje i ostale tumače Nina Violić, Vlasta Ramljak, Siniša Popović, Livio Badurina, Bojan Navojec, Iva Mihalić, Franjo Kuhar, Dušan Gojić, Damir Markovina, Silvio Vovk, Luca Anić i Tesa Litvan.

Sljedeće izvedbe su 4., i 8. veljače, 5. ožujka i 13. travnja.