Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Elling VIZUAL

Predstava „Elling“ Simona Benta u režiji Hrvoja Korbara, (pret)premijerno će se izvesti 14., 15. i 16. prosinca 2018. u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh, u 20 h.

„Elling“ je prilagodba istoimene romaneskne tetralogije norveškoga pisca Ingvara Ambjørnsena, prema čijim je djelima snimljen film 2001. godine, nominiran za Oscara za najbolji strani film.

Promatrajući vanjski svijet iz začudne perspektive hipersenzibilnog, anksioznog i pronicljivog Ellinga koji se uz podršku dobroćudnog i seksom opterećenog prijatelja Kjella nakon izlaska iz mentalne institucije pokušava suočiti s izazovima svakodnevice, gledatelje se podsjeća na sve marginalce, neprilagođene i drugačije – ne samo u naizgled idiličnoj skandinavskoj zemlji, nego i ovdje, sada, u nama samima. U novoj scenskoj prilagodbi poznatoga komada za Kerempuh, uz glumačke improvizacije, crnohumornu notu, diskretne elemente komedije zablude i gotovo apsurdnu pogubljenost dvojca na potezu od mentalne institucije do, uvjetno rečeno, „normalnoga života”, nastaje predstava o (ne)snalaženju pojedinca zasutog tragikom svakodnevice, ali i humana priča o prijateljstvu i nadilaženju barijera.

U predstavi igraju: Marko Makovičić (Elling), Filip Detelić (Kjell), Csilla Barath Bastaić (sestra Gunn, Johanne, Reidun), Luka Petrušić (Frank) i Velimir Čokljat (Alfons).

Adaptaciju potpisu Hrvoje Korbar i Dina Vukelić, glazbu Stanislav Kovačić, kostimografiju Barbara Bourek, scenografiju Liberta Mišan, a oblikovanje svjetla Ivan Lušičić Liik.