Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

konstelacije foto Vjeran Hrpka

U petak, 16. studenog  2018., s početkom u 20h, u Teatru EXIT, održat će se zagrebačka premijera predstave „Konstelacije“ Nicka Paynea, u režiji Aide Bukvić.

Muškarac i žena te beskonačne mogućnosti njihove veze. Ili ipak ne tako beskonačne? Postoji li uopće izbor ili je sve samo stvar sudbine. „Konstelacije“ su priča o običnom životu, o svakom životu, životu koji počinje s naizgled beskonačnim mogućnostima, ali…

On je običan dečko koji za život zarađuje kao pčelar. Na jednoj roštiljadi upoznaje Nju - toplu, inteligentnu i duhovitu ženu koja radi na fakultetu, na polju kvantne kozmologije. Kroz razgovor, ona mu pojašnjava kako je teorija relativnosti, koja ''pokriva'' sunce, mjesec i zvijezde, u suprotnosti s kvantnom mehanikom koja se bavi molekulama, subatomskim česticama i atomima. Nusprodukt tih, naočigled suprotstavljenih teorija, jest to da kao dio multisvemira, možemo bilo gdje, u bilo kojem trenutku, ''postojati'' istovremeno.

Nick Payne tu teoriju prikazuje u akciji – kroz zanimljiv, posredan dijalog – stavljajući pred glumce nezavidno zahtjevan zadatak da kroz nizove kratkih scena igraju tu istovremenost. Komad istražuje granice slobodne volje, ali i velike uloge koje slučajnost igra u našim životima.

„Konstelacije“ su premijerno izvedene u Royal Court Theatre u Londonu 2012. Iste su godine proglašena najboljom dramom na Evening Standard Theatre Awards, a Nick Payne najmlađim dobitnikom u povijesti dodjele spomenute nagrade.

Hrvatska praizvedba održana je na Osječkom ljetu kulture, 5. srpnja 2018., u Barutani.

Predstava je ostvarena u koprodukciji Osječkoga ljeta kulture 2018. i Teatra EXIT. Uloge tumače Olga Pakalović i Vladimir Posavec-Tušek.
Sljedeće izvedbe su 17. studenoga te 1. i 15.  prosinca.