Kazalište i film

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

macka

Prva ovosezonska premijera Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu održat će se 13. listopada, a posrijedi je „Mačka na vrućem limenom krovu“ Tennesseeja Williamsa, u režiji Paola Magellija.

Tennessee Williams, klasik kojega su nazivali pjesnikom ljudskoga srca, ali i laureatom odbačenih, zaslužan je za preporod američke poslijeratne drame. Proširio je granice teatralnosti, a njegova djela su i danas nadahnuće kazališnim i filmskim umjetnicima. Za njega se doista može reći kako je živio da bi pisao. U četrdeset godina stvaranja svoju je glad za pisanjem pokušavao utoliti napisavši više od sedamdeset drama, dva romana, četiri filmska scenarija, pet zbirki kratkih priča, pet zbirki poezije, zbirku eseja, autobiografiju, a ostavio je i mnoštvo pisama. ... Čak četrnaest njegovih drama i jedan roman adaptirano je za film, dok je TV-ekranizaciju doživio čitav niz komada, jednočinki i priča.

Za dramski tekst „Mačka na vrućem limenom krovu“ dobio je Pulitzerovu nagradu 1955. godine te je iste godine praizveden u New Yorku. Detaljno portretirajući likove, Williams daje duboko emotivnu i potresnu sliku obitelji koja se zaplela u vlastitu mrežu laži i obmana. Nitko u njoj nije oslobođen barem dijela  krivnje, no iskrena potraga za istinom i ljubavi otkupljuje sudionike. Istodobno socijalna priča, i melodrama, „Mačka na vrućem limenom krovu“ djeluje svježe u eri novog konzervativizma.

Paolo Magelli najavljuje originalno i suvremeno čitanje kultne drame čijim junacima pripada značajno mjesto u almanahu popularne kulture XX. stoljeća. U ulogama Maggie i Bricka nastupaju Zrinka Cvitešić i Filip Vidović, mama i tata Pollitt su Ksenija Marinković i Milan Pleština, Brickovog brata i njegovu ženu glume Dušan Bućan i Ana Begić, velečasni Tooker je Livio Badurina, a dr. Baugha glumit će Goran Grgić. U predstavi nastupaju i pjevači Lucija Jelušić, Stefano Surian, Josip Roša te petoro djece.

Autorski tim predstave čine još dramaturginja Željka Udovičić, scenograf Lorenzo Banci, kostimograf Leo Kulaš, te skladatelji Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević.