Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SIF 0222 2048x1365

U subotu, 6. 10., u 20 h, u Teatru EXIT, u Zagrebu, gostuje predstava „Sjeveroistok“ beogradskog Beo Arta 2015 i Bitef teatra.

Komad je nastao po istinitim svjedočenjima preživjelih u talačkoj krizi u Moskvi 2002. g.,  kada je grupa čečenskih terorista upala u jedno kazalište i zahtijevala od Rusa da povuku svoje trupe iz mjesta Groznog. Čečenka, Ruskinja iz publike i Letonka koja je spašavala žrtve, iznose svoja potresna sjećanja i ponovno ih proživljavaju.

„Ove priče kreiramo suptilnim kazališnim jezikom, inzistirajući na istinitosti i tananosti ljudskih osjećaja, a ne na političkom kontekstu događaja. Terorizam je suviše važna i prisutna pojava da bismo ga samo površno osuđivali – mi priznajemo njegovu prisutnost na cijelom planetu i bavimo se složenim mehanizmima straha,“ poručiše autori.

Predstava „Sjeveroistok“ trebala je igrati 16. srpnja u sklopu Ljetnih noći Teatra EXIT u Muzeju za umjetnost i obrt, ali je zbog dočeka hrvatske nogometne reprezentacije odgođena i prebačena na 6. listopada.

Autor teksta je Torsten Buchsteiner, redateljica Jana Maričić, a igraju Katarina Žutić, Jovana Gavrilović i Milica Janevski.

Ulaznice za predstavu Sjeveroistok dostupne su na blagajni Teatra EXIT i na stranici www.ulaznice.hr.