Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Slucajna smrt jednog anarhiste foto Nenad Petrovic 5m

Od 5. do 19. lipnja, u zagrebačkom satiričkom kazalištu Kerempuh održavaju se 42. Daini satire Fadila Hadžića, na kojima igra dvanaest predstava iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Srbije.

Već četrdeset i drugu godinu, na kraju svake kazališne sezone, Kerempuh okuplja  najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i regije. Dani satire Fadila Hadžića  svake godine podsjećaju na važnost humora i satire koji nas čine tolerantnijima, povezuju nas s drugima, poučavaju nas, omogućuju nam drukčiji pogled na svijet, izoštravaju percepciju, a istovremeno nas oslobađaju  pritiska ili mržnje. Poticanje razvitka humora i satire jedno je od ključnih obilježja ovog festivala. Njegova  druga odrednica trajna je posvećenost umjetnosti, slobodi govora i etabliranju pisaca uz snažno i odlučno odolijevanje svim oblicima cenzure.

Unutar izbora koji je trajao nekoliko mjeseci,  izbornica Željka Udovičić Pleština odabrala je program za ovogodišnje 42. izdanje festivala. Od više od 70 prijavljenih predstava, izbornica Željka Udovičić Pleština u 42. Dane satire uvrstila je dvanaest naslova, a predstave će ocjenjivati tročlani žiri u sastavu Goran Grgić (dramski umjetnik), Ana Prolić (dramaturginja) i Bojana Radović (novinarka i kazališna kritičarka Večernjeg lista).

Riječima izbornice: „Satirično na daskama koje život znače ostaje i postaje oružje u borbi za očuvanje prava na različitost, vlastito mišljenje i ugroženi identitet mislećih pojedinaca. Ali satira se više ne zadovoljava dopuštenom  utilitarnom pozicijom ispušnog ventila koji zapravo ide u prilog onima na vlasti, već pokušava problematizirati suvremenost, postavljati pitanja. Nerijetko i neugodna. Kada njezin žalac pogodi u pravo mjesto - predmet svoje poruge, svojeg ismijavanja, onda i liječi. Jer otvara prostor nade.“

42. Dane satire, u utorak, 5. lipnja, otvara izvedba „Slučajne smrti jednog anarhista“ Daria Foa, u režiji Maje Maletković i produkciji beogradskog Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a u utorak, 19. lipnja, zatvara „Žlahtni meščan“ Molièrea, u režiji  Josipa Vidmara i produkciji Mestnog gledališča ljubljanskog, odnosno dodjela nagrada, u četvrtak, 21. lipnja.

Podrobnije informacije i točan raspored nalaze se na http://www.kazalistekerempuh.hr/42-dani-satire-fadila-hadzica/.