Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HERTA MUELLER plakat WEB preview

Kulturni program Filozofski teatar u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, u nedjelju, 27. svibnja, u 20 h ugošćuje slavnu književnicu Hertu Müller.

Herta Müller rodila se u Rumunjskoj 1953., u Nitzkydorfu, selu u pokrajini Banat. U Temišvaru studira njemački i rumunjski jezik s književnošću. U vrijeme zloglasne Ceausescuove diktature zalaže se za slobodu govora, a već s prvim knjigama ima problema s cenzorima. Nedugo nakon toga otpuštena je s mjesta prevoditeljice u tvornici, jer je odbila suradnju s rumunjskom tajnom službom. Kako joj je zbog kritike diktature uskoro zabranjeno objavljivanje u Rumunjskoj, 1987. emigrira u Berlin gdje živi i danas. Njezin se angažman nastavio i na Zapadu pa se tako ispisala iz Njemačkoga PEN-a jer nije htjela biti u istom društvu s piscima iz bivšeg DDR-a koji su surađivali s tajnim službama.

Većina djela Herte Müller govori upravo o aspektima života u vrijeme totalitarizma. Na hrvatski jezik, dosad su prevedeni “Da mi je danas bilo ne susresti sebe”, “Ljuljačka daha” te “Remen, prozor, orah i ruže”.

Nakon niza njemačkih i međunarodnih nagrada, Herta Müller je 2009. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost. U objašnjenju Kraljevske akademije u Stockholmu stoji kako Herta Müller „jezikom komprimiranim poput poezije i iskrenim kao u prozi, opisuje i analizira svijet razvlaštenih“.

Razgovor s Hertom Müller u sklopu Filozofskoga teatra u HNK vodit će urednik i voditelj tog programa filozof Srećko Horvat.

Iduća gošća Filozofskoga teatra, 17. lipnja, je Hito Steyerl, nedavno proglašena jednom od “najmoćnijih umjetnica današnjice”.