Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HNK Sezona 18 193

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavilo je novu kazališnu sezonu na konferenciji za medije na kojoj su govorili: intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Opere Nikša Bareza, ravnatelj Drame Ivica Buljan, ravnatelj Baleta Leonard Jakovina, redatelj Krešimir Dolenčić, dramski pisac Miro Gavran i redatelj Rene Medvešek.

Intendantica Dubravka Vrgoč napomenula je kako je posjećenost predstava u ovoj kazališnoj sezoni bila iznimna te se nada kako će bogati program predviđen za iduću sezonu izazvati jednako zanimanje publike. Najavila je idući Festival svjetskoga kazališta koji će se održati krajem rujna te program Filozofskoga teatara u sljedećoj sezoni. Naglasila je kako će i u sljedećoj sezoni zagrebački HNK insistirati na susretanju klasičnih i suvremenih djela, kojima nastoji postavljati pitanja o našem vremenu, očekujući da u zajedništvu s našom publikom pronađemo odgovarajuće odgovore.

Maestro Nikša Bareza predstavio je program Opere koja će u sljedećoj sezoni producirati tri nova naslova: Mozartovu „Čarobnu frulu“, Verdijevog „Trubadura“ i Rossinijevu „Ženu s jezera“ koja nastaje u koprodukciji s Opéra de Lausanne. Za prosinac je najavio „Božićni koncert“, koji je prošle godine bio sjajno prihvaćen.

Operu „Čarobna frula“ režirat će Krešimir Dolenčić koji je rekao kako se iznimno veseli projektu i ponovnoj suradnji s Hrvatskom narodnim kazalištem u Zagrebu.

HNK Sezona 18 191 2

Program Baleta predstavio je Leonard Jakovina te istaknuo kako se Balet zagrebačkoga HNK u proteklih nekoliko sezona profilirao u ansambl koji se s visokom interpretativnom kvalitetom upušta u najrazličitije  plesne izričaje; od klasike do suvremenog plesa te je  predstavio tri nova ambiciozna projekta: „Metropolis“ (Thea von Harbou - Jiří Bubeníček), „Opasne veze“ (Pierre Choderlos de Laclos - Giorgio Madia) i „Annonciation - La Stravaganza“ (Večer Angelina Preljocaja), najavljujući kako publiku u novoj sezoni očekuje raznolikost, zahtjevnost i velike umjetničke kreacije.

Ivica Buljan je istaknuo kako predstave koje zagrebački HNK prikazuje posljednjih sezona imaju zadaću reći nešto posebno o ovome trenutku te pozivati publiku na komentare i sudjelovanje. Napominje kako nasilje svijeta vidimo, proizvodimo i osjećamo, a Hrvatsko narodno kazalište je demokratski forum u kojemu izražavamo stavove. Najavio je premijere u idućoj sezoni: „Mačku na vrućem limenom krovu“ Tennesseeja Williamsa, „Glumicu“ Pascala Ramberta, „Svaki tvoj rođendan“ Mire Gavrana, „Antigonu“ Slavoja Žižeka, „Tri sestre!, autorski projekt Bobe Jelčića prema Čehovu) i „I am Europe“ Falka Richtera. Posebno je naglasio kako će u zagrebačkome HNK u Zagrebu biti po prvi put postavljeno djelo poznatoga domaćeg dramskog pisca Mire Gavrana koje je HNK naručio. Prisutni su imali ekskluzivnu priliku čuti izvadak iz drame „Svaki tvoj rođendan“ koju će režirati Rene Medvešek i čija je premijera najavljena za 30. prosinca 2018.

Po završetku konferencije intendantica je najavila kako uskoro počinje upis pretplate za novu kazališnu sezonu. Od 1. lipnja zainteresirana publika moći će odabrati za sebe najbolju od 12 različitih pretplata, a od od 15. lipnja, zagrebački  HNK osigurava nov način kupnje pretplate - putem interneta.