Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

sffestival

U sklopu 11. Subversive Film Festivala na temu, „Preporođena kinematografija: Kubanski film 1960-ih“ govorit će Michael Chanan. Predavanje će održati u maloj dvorani kina Tuškanac u Zagrebu, u petak, 11. svibnja, s početkom od 18 sati.

Godine 1959. kubanski realitet radikalno je izmijenio trijumf revolucije, a jedna od posljedica bila je rađanje nove kinematografije. Zamišljen je novi film koji bi transcendirao formulaični eskapizam holivudskog žanrovskog filma, ali i buržujski individualizam zapadnoeuropskog umjetničkog filma. Pritom je dokumentarni film odigrao ključnu ulogu kako kao samostalni žanr, tako i svojim utjecajem na fikcionalni igrani film. U ovom predavanju Michael Chanan uvest će nas u selekciju kubanskih radikalnih filmova snimljenih između 1960. i 1972. godine te razmotriti njihovu eksperimentalnu, umjetničku i revolucionarnu narav. Kako se teško izborena kubanska revolucija trenutačno nalazi pred velikim izazovima i promjenama, ovo predavanje nije izlika za nostalgiju, već ponovno otkrivanje iznimnog korpusa inovativnih filmova sa stavom.

Michael Chanan dokumentarist je, pisac i profesor koji predaje film i video na Sveučilištu Roehampton u Londonu. Njegovi prvi filmovi bili su dokumentarci o suvremenoj glazbenoj sceni koje je radio za BBC ranih 1970-ih godina. Autor je i niza dokumentaraca o Latinskoj Americi, koje je radio uglavnom za Channel Four. Njegove knjige bave se ranim godinama filma, kubanskom kinematografijom, društvenom poviješću glazbe, poviješću snimanja te odnedavno i dokumentarnim politikama. U proteklih petnaest godina snimio je između ostalog „Detroit Ruin of a City“ (2005) i „The American Who Electrified Russia“ (2008). Godine 2011. postao je prvi videobloger za časopis New Statesman iz čega je proizišao film „Chronicle of Protest“ (2011). Uslijedili su filmovi „Secret City“ (2012) i „Interrupted Memory“ (2013). Njegove brojne tekstove i filmove možete pronaći na njegovoj web stranici, a piše i za Putney Debater. Njegov posljednji dokumentarac „Money Puzzles“ prikazan je u sklopu 10. izdanja Subversive Film Festivala.

Također, ovaj vrsni poznavatelj latinoameričke kinematografije, zajedno s Cinemateca de Cuba u Havani,  dao je velik doprinos retrospektivi Kubanski revolucionarni film koja je dio bogatog popratnog programa Subversive Film Festivala, a koja donosi presjek kubanskog novog vala, uz filmove strastvenog dokumentarista i tvorca „nervozne montaže” Santiaga Álvareza, kao i Manuela Octavija Gomeza, Tomása Gutiérreza Alee i drugih.

Sve dodatne informacije nalaze se na službenoj stranici Festivala:
http://subversivefestival.com/
http://subversivefestival.com/sf18-cat/film-festival/