Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

hamlet

Najpoznatije djelo hrvatskoga književnika Ive Brešana, „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Mostaru i režiji Ivana Lea Leme, gostovat će u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u subotu, 28. travnja, u 19.30.

Mostarska „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ postavljena je na scenu ispunjenu bačvama raznih veličina, odnosno na veliko seosko gumno s nebom i oblacima u trećem planu. Prostor zapravo sugerira veliku krčmu na otvorenom, donjomrdušku agoru, koja je i groteskni vlaški parlament i pozornica, s Brešanovim „Hamletom“ kao jedinom točkom dnevnog reda. Sugerirajući prostor slobode, ovakva scenska postavka postaje ironični komentar rigidnoga socijalističkog konteksta s početka pedesetih godina prošlog stoljeća. Istodobno, bačve na seoskom gumnu prizivaju davni svijet ritualnih svetkovina, dakle antički eksterijer, gdje se plesom, pjesmom i vinom slavio bog Dioniz.

Predstava je osvojila nagrade za najbolju mladu glumicu, najbolju mušku ulogu te za  kostime i glazbu.

Glume Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Jelena Kordić Kuret, Bojan Beribaka, Nikolina Marić, Mario Bošnjak i Zorislav Galić te članice KUD Sveti Ante iz Cima Danica Džidić, Stana Šuman i Sofija Vrljić.