Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

gynt

U sklopu EU projekta European Theatre Lab koji financira Europska komisija i programa Kreativna Europa 2014. -2020.,  zagrebački HNK je u suradnji s partnerima iz  Det Norske Theatrea, nacionalnoga kazališta iz Osla, osmislio koprodukcijski projekt Učini udaljenost nepostojećom. Projekt će rezultirati postavljanjem dvaju nacionalnih modernističkih klasika dramske književnosti, “Peera Gynta“  Henrika Ibsena u režiji Erika Ulfsbya u zagrebačkome HNK i “Kraljeva“ Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana u Det Norske Theatreu u Oslu.

Premijera predstave „Peer Gynt“ bit će 20. travnja 2018. u HNK u Zagrebu, a „Kraljeva“ 27. travnja 2018. u Oslu.

Redatelj Erik Ulsfby temelji ovu verziju „Peera Gynta“ na susretu između Peera i Ljevača pucadi. Na Peerovo pitanje „Koja je svrha svega?“ dobiva odgovor da to treba naslutiti. Oni koji nisu kadri naslutiti osuđeni su postati đavolov lak plijen. Jednom nogom iznad ponora, Peer mora baciti svjetlo na vlastiti život i djela.

U ovoj izvedbi Ibsenova glasovita djela Siniša Popović utjelovljuje lik staroga Peera. To je Peer koji se osvrće na proživljeno u trenutcima kada se njegov život konačno bliži kraju. Različite uspomene redaju se jedna za drugom u dugačkome nizu. Doima se kao da Peer lista amo-tamo po vlastitu fotoalbumu u kojem se odvija i evocira cijeli njegov život. U njegovim uspomenama nalaze se priče, susreti i ispovijesti…

U predstavi glume Siniša Popović, Ksenija Marinković, Lana Barić, Luka Dragić, Nikša Kušelj, Alma Prica, Silvio Vovk, Filip Vidović, Nina Violić, Slavko Juraga, Vanja Matujec, Ivana Boban, Ivan Colarić i Luca Anić.